PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

(Web)winkels profiteren van corona, tv-zenders niet

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rapporteert echter een sterk gegroeide omzet in de detailhandel en dan met name de online-verkoop. Televisiezenders profiteren opmerkelijk genoeg niet van deze opleving en zien de reclame-inkomsten kelderen.

In juli was de online omzet in de detailhandel ruim 38,3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, aldus het CBS. Webwinkels die als hoofdactiviteit verkoop via internet hebben, noteerden in juli 29,6 procent meer omzet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multichannel) groeide zelfs met maar liefst 51,4 procent.

De omzet van de winkels in non-food groeide in juli met 10,2 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 8,3 procent hoger dan een jaar eerder

Omzetstijgingen
De winkels in meubels en woninginrichting, doe-het-zelfartikelen, keukens/vloeren en in recreatieartikelen realiseerden de laatste zes maanden de hoogste omzetstijgingen. De omzet van doe-het-zelfartikelen, keukens/vloeren is al zes maanden achter elkaar met dubbele cijfers gegroeid. Ook de winkels in consumentenelektronica en witgoed hebben meer omgezet dan een jaar geleden. Forse omzetverliezen waren er van de kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren.

Economen somber
Economen van ING Bank hebben voor het restant van 2020 en zeker voor 2021 een somber totaalbeeld voor non-food. “Door oplopende werkloosheid en een laag consumentenvertrouwen vallen de consumentenbestedingen terug. Ook als er geen nieuwe landelijke lockdowns komen, hebben webshops wederom de beste papieren in handen. In het segment ‘living’ kan de verwachte terugval in het aantal woningtransacties leiden tot blijvend hoge bestedingen aan het verbouwen en verduurzamen van de eigen woning.”

De collega’s van de Rabobank zijn evenmin optimistisch: “Hoewel de totale consumentenuitgaven na het dieptepunt in april sneller zijn opgelopen dan wij hadden voorzien, verwachten we dat het herstel niet in dit tempo zal doorzetten. Vermoedelijk loopt de werkloosheid namelijk verder op en blijft de onzekerheid over toekomstig werk en inkomen groot. De toenemende verspreiding van het coronavirus in Nederland en andere landen is bovendien een extra punt van zorg voor de economische vooruitzichten.”

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.