Papierprijzen: schaarste regeert
Op de markt voor grafisch papier is het nog steeds chaos. De enorme onbalans tussen vraag en aanbod zorgt voor een ware run op papier. Beschikbaarheid is momenteel het criterium waarom het draait. Daar komt bovenop dat de staking bij UPM in Finland nu al meer 3,5 maanden duurt. Een einde is nog niet in zicht. Dus iedere afnemer vecht om de beschikbare tonnages. In heel Europa zien we deze trend.
De beperkte beschikbaarheid van oud papier en de almaar stijgende prijzen van grondstoffen, energie en transport vormen de cocktail van de forse prijsstijgingen in de markt van grafisch papier. De prijzen van bijvoorbeeld houtsnippers en andere residuen van de houtindustrie, die gebruikt worden als basisstof voor de productie van papier, zijn in één jaar tijd met meer dan 300% toegenomen. Hierboven op komt dan ook nog de oorlog in de Oekraïne omdat export vanuit Rusland voor diverse basismaterialen in de ban is gedaan.
Papierleveranciers maken geen vaste afspraken en komen allemaal met toeslagen, al dan niet tijdelijk, met betrekking tot de snel oplopende energie- en transportprijzen. De meeste leveranciers hebben de laatste maanden verhogingen doorgevoerd van € 75 tot meer dan € 100 per ton. Ze gaan er op dit moment van uit dat de verhogingen in ieder geval tot eind dit jaar zullen duren.
Als we ontwikkelingen in de gemiddelde prijsstijging van de laatste twaalf maanden samenvatten, dan ziet het prijsverloop er als volgt uit:
In een jaar tijd zijn de prijzen gemiddeld met 77% toegenomen voor Newsprint; voor SC een stijging van 71% en voor het LWC gingen de prijzen met 85% omhoog.
Uit de prijsgrafiek is duidelijk dat de historisch lage prijzen van begin 2021 voorlopig niet zullen terugkeren. De verwachting is volgens insiders dat de prijzen als gevolg van een nog scherpere verhouding tussen vraag en aanbod en de ontwikkelingen in de totale supply chain hoog zullen blijven.