PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

Stora Enso: afscheid van grafisch papier

Het Finse Stora Enso, een van de grootste papierconcerns in Europa, met een omzet van ruim 10 miljard euro en 22.000 werknemers, gaat haar papierproductie locaties verkopen. Grafisch papier wordt niet langer als een van de strategische pijlers gezien. Het accent komt te liggen op packaging, oplossingen voor de bouw (hout) en innovatie in bio-materialen. Dit wordt op termijn succesvoller en rendabeler gezien dan de productie van grafisch papier.

De locaties die in der verkoop komen zijn Anjala in Finland, Hylte en Nymölla in Zweden en Maxau in Duitsland. De locatie Langerbrugge in België blijft voorlopig nog buiten het verkoopproces. In totaal komt bijna 1,7 miljoen ton capaciteit in de verkoop.

De verkoop van deze fabrieken komt op een moment dat het in de markt van grafisch papier spannend is. De balans tussen vraag en aanbod is nog steeds zoek en dit betekent dat de bezettingscijfers van de machines meer dan optimaal zijn. Prijzen zijn permanent hoog en gaan nog steeds verder omhoog.

De uitverkoop van de machines van Stora Enso maakt deel uit van de nieuwe toekomst. Daarin past grafisch papier strategisch minder goed omdat de groeimarkten worden gezien in de packaging industrie. De markt voor grafisch papier zal permanent én gestaag teruglopen. In zoverre is de uitkomst van een strategische heroriëntatie min of meer logisch.

Verkoop van de capaciteit kan ook leiden tot een nog grotere druk op de productie van grafisch papier bij andere leveranciers. Zeker als capaciteit wordt omgezet naar de productie voor packaging materials; dit leidt tot nog meer herschikking in de industrie. Dit zou zomaar het geval kunnen zijn als verpakkingsfabrikanten de capaciteit van Stora Enso overnemen en inzetten op een rendabele groeimarkt.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.