PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

Verpakkingsindustrie: prijzen verder omhoog

Ook de verpakkingsindustrie wordt getroffen door de turbulentie in de markt. De prijzen van golfkarton en ook vouwkarton zijn fors gestegen. Ook deze producten zijn sterk afhankelijk van de ontwikkelingen op de grondstof- en energiemarkt. Zo wordt deze markt eveneens sterk getroffen door de beschikbaarheid van oud papier en de prijs daarvan. Oud papierprijzen zijn in negen maanden verdubbeld.

In onderstaande tabel staan de globale prijsstijgingen in een jaar tijd voor diverse soorten verpakkingspapier.

De prijzen van de in de tabel genoemde soorten zijn in een jaar tijd toegenomen met gemiddeld ruim 40%. Ook van cartonboard zijn de prijzen in een jaar tijd met meer dan 50% toegenomen.

De levertijden van liners stond de afgelopen tijd onder druk vanwege de goede bezetting en tekorten. De levertijden lopen inmiddels weer terug omdat veel dubbele boekingen uit de planningen zijn gehaald. De verwachting is dat de druk bij verpakkingsproducenten zal teruglopen als gevolg van het beschikbaar komen van steeds meer capaciteit als gevolg van de ombouw van machines. Papierproducenten verleggen steeds vaker hun focus richting de verpakkingsindustrie en daar komt voorlopig nog geen einde aan. Ook de verkoop van de papiermachines van Stora Enso kan hierop een stempel drukken.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.