PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

Verzenden gaat Chinese webshops meer geld kosten

De komende maanden zullen de prijzen van Chinese e-commerceplatforms sterk onder druk komen te staan, verwachten hoogleraar in de economie Roel Gevaers en luchtvaarteconoom Wouter Dewulf van de Universiteit van Antwerpen.

Vanwege Covid19 wordt er bijna geen vracht vervoerd met passagiersvliegtuigen. Dit capaciteitstekort resulteert in een sterke verhoging van de vrachttarieven. Bovendien krijgen momenteel de medische en B2B-volumes voorrang. Grote hoeveelheden postpakketten met bestemming Europa liggen daardoor op verzending te wachten in Guangzhou, Shenzhen en Shanghai.

Andere factoren die de kosten zullen opdrijven voor de Chinese webshops:

  • De Europese Unie heeft onlangs een nieuwe belastingregeling goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2021 moet btw worden geheven op alle geïmporteerde goedkope goederen.
  • Op basis van een 50 jaar oud verdrag met de Universal Postal Union (UPU) werd China tarieftechnisch nog altijd beschouwd als een derdewereldland. Nationale postbedrijven moesten Chinese pakketten van minder dan 2 kg bijna gratis afleveren aan huis. Deze regel is echter vanaf 1 juli gewijzigd door de druk die de regering-Trump uitoefende. Postbedrijven binnen de UPU mogen de komende vijf jaar de tarieven voor intercontinentale postzendingen verhogen. Volgens prognoses zullen de posttarieven in 2025 met minstens 150% gestegen zijn.

Het business model van Chinese webshops zonder Europese hub loopt volgens de Belgische hoogleraren door al deze factoren ten einde. Voor Alibaba zal het van vitaal belang zijn om een nieuwe hub in Luik zo snel mogelijk operationeel te krijgen met lokale voorraden om de Europese onlineshopper goedkoop te blijven bedienen.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.