Veldslag drukkerijen in Europa

Het aantal drukkers in Europa wordt sterk uitgedund. Met het faillissement van Helio Charleroi van Circle Media Group viel de laatste diepdrukcapaciteit in België weg. Corelio Printing uit Erpe-Mere (B), ook onderdeel van Circle, is failliet gegaan, waarbij de overname plannen door Moderna Printing uit Beringen (B) zijn stuk gelopen.

De Circle Media Group, waartoe ook Roto Smeets behoorde, kwam door een cocktail van tegenvallende verkoopcijfers, onderbezetting, hoge reorganisatiekosten en acquisitiehonger in de financiële problemen. Gevolg: faillissement van een drukkersinstituut in Nederland, waardoor de diepdruk ook definitief uit Nederland is verdwenen. Het Circle-offset bedrijf Senefelder Misset in Doetinchem maakt onder het bewind van Shatho Beheer een doorstart.

Helprint in Finland, ook onderdeel van Circle, is verkocht aan een private equity investeerder uit Finland, Printers Group. Voor Helprint is desondanks het faillissement aangevraagd, omdat de drukker nog kampte met grote verplichtingen jegens leveranciers.

De Finse Printers Group heeft ook de drukkerijen J. Fink Druck en Körner Druk van Circle overgenomen. Beide bedrijven verkeren in zwaar weer; ze zijn actief op de markt voor reclamedrukwerk. Met name op deze markt wordt een ware veldslag gevoerd als het gaat om bezetting.

De Oberndorfer Druckerei in Oostenrijk van Circle is ook failliet en maakt geen doorstart. Hoe het met de verdere restanten van Circle Media uitpakt, is nog onduidelijk.

Voor de Duitse offsetdrukkerij Walcker is het faillissement aangevraagd. De drukkerij bevindt zich in de voorlopige faillissementsfase. Deze drukkerij met circa 90 medewerkers is als gevolg van een hogere kosten en een prijsslag in de branche in de problemen gekomen. Naar een doorstart wordt nog gekeken. OZ Druck zit in een soortgelijke situatie; ook daar zit men in de fase van surseance.

Strategie Bertelsmann

In Duitsland heeft Bertelsmann Printing Group haar strategie voor de komende jaren ingekleurd. Als gevolg van een sterkte teruggang in de catalogi én tijdschriften heeft men besloten om de kapitaalintensieve diepdrukcapaciteit in Neurenberg in de loop van 2020 af te bouwen. In de 2021 moet dit in ieder geval zijn afgerond. Diepte-investeringen in de diepdruk worden niet rendabel geacht en passen niet meer in de portfolio.

Pakketten schuiven

Door de veldslag in drukkerijen in Nederland en Duitsland zijn opdrachtgevers met hun pakketten gaan schuiven. Dit heeft vervolgens weer een impact op de bezetting bij drukkerijen die solide zijn. Daarnaast is het zo dat er voor wat betreft de diepdruk in totaal circa 850.000 ton capaciteit uit de markt gaat in een tijdspanne van een paar jaar. Dit zal definitief de verhouding tussen offset en diepdruk ingrijpend veranderen.

Prijsstrategie

In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk vindt meer dan 60% van de drukkers dat het heel moeilijk is om een gezonde prijsstrategie te volgen, zo blijkt uit een rondgang van Bundesverband Druck und Medien langs haar leden.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.