‘Reclamefolders: ongeadresseerd, maar zeer gewenst’

In een statement gericht aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) doen de Nederlandse adverteerders/retailers, drukkers, folderverspreiders en papierverwerkers een oproep aan tafel te gaan om een plan te maken voor de verantwoorde bezorging van ongeadresseerd drukwerk. De gevoerde slogan is daarbij: ‘Reclamefolders: ongeadresseerd, maar zeer gewenst’.

Reden om in het geweer te komen is een aangenomen motie op het VNG-congres van 27 juni. Daarin wordt een oproep gedaan aan het bestuur van de VNG een gezamenlijke eenduidige gemeentelijke aanpak te ontwikkelen voor de invoering van een JA|JA-sticker voor gemeenten die tot invoering daarvan besloten hebben. Gemeenten die de sticker gaan invoeren of dat onderzoeken zijn Rotterdam, Gouda, Utrecht, Tilburg, Den Haag, Leiden, Nijmegen, Ridderkerk, Zaanstad, Amstelveen.

In het statement wordt voorgesteld zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek te doen naar wat consumenten willen. De reclamefolder lijkt volgens het statement een symbool te worden van papierverspilling, ondanks dat 84% van het oud-papier in Nederland gescheiden wordt ingezameld en meer dan 80% van de folders bestaat uit gerecycled papier.

Ga terug