Prijsstrategie verschilt per leverancier
De prijsstijgingen die door papierleveranciers worden doorgevoerd zullen zorgen voor hogere verkoopprijzen richting drukkers, uitgevers en retailers. Niet alle leveranciers voeren dezelfde prijsstrategie. De ene kondigt in een paar weken tijd meerdere prijsverhogingen aan (grondstoffen, energie, beschikbaarheid oud papier etc.) terwijl er ook leveranciers zijn die de grote sprong in prijzen maken voor de leveringen vanaf 2022.
Verhogingen worden met een kort schrijven aangekondigd en rücksichtslos doorgevoerd. De markt begint nu gewend te raken aan prijzen van krantenpapier die richting de € 700 per ton gaan of zelfs nog hoger. In de LWC-markt komen we zelfs al prijzen tegen die rond de € 1.000 per ton liggen. Overigens verschilt dit per leverancier, maar de trend is duidelijk: enorme verhogingen. En de prijzen worden niet voor langere perioden vastgelegd. De meeste leveranciers gaan uit van kwartaalafspraken.
In de grafieken zijn de prijstrends van de belangrijkste papiersoorten van de laatste jaren weergegeven.
Voor 2022 is de situatie nog redelijk onzeker. Het eerste kwartaal zal de bezetting goed zijn, maar deze prijspolitiek zal er ook ongetwijfeld toe leiden dat afnemers hun marketingpolicy tegen het licht houden. En dat kan er weleens toe leiden dat er wordt gesneden in budgetten – lees: minder inzet van papier – en portfolio’s tegen het licht worden gehouden. Ook zijn er al de eerste geluiden dat retailers zich helemaal terugtrekken uit print.
Drukkerijen zijn bezorgd
Dit baart de leden van Intergraf (een vereniging van EU-drukkerijen) zorgen. Soortgelijke geluiden komen ook van de BVDM in Duitsland. Deze overkoepelende club van de druk- en media-industrie luidt ook de noodklok. De BVDM stelt dat de hele waardeketen in gevaar komt door al deze snelle opeenvolging van verhogingen. Verlies van omzet en opdrachtgevers ligt op de loer. In Nederland wordt het spannend voor de uitgevers van tijdschriften; ook zij krijgen te maken met fors hogere productiekosten. De schatting is voorlopig dat de kosten met 30% tot 40% zullen stijgen, zo blijkt uit onze analyses.
Verpakkingsindustrie stuit op turbulentie
Ook de verpakkingsindustrie wordt getroffen door de turbulentie in de markt. De prijzen van golfkarton en ook vouwkarton zijn fors gestegen. Ook deze producten zijn sterk afhankelijk van de ontwikkelingen op de grondstof- en energiemarkt. Zo wordt ook deze markt sterk getroffen door de beschikbaarheid van oud papier en de prijs daarvan: oud papierprijzen zijn in negen maanden tijd verdubbeld.
De verpakkingsindustrie heeft als voordeel dat veel productiecapaciteit die wordt stilgelegd voor grafisch papier wordt ingezet voor de productie van kartonproducten. Op termijn zal deze extra capaciteit een effect hebben op beschikbaarheid en marktprijzen. Zo heeft de firma Laakirchen uit Oostenrijk (onderdeel van de Heinzel Group) het besluit genomen om zich geheel terug te trekken uit de markt voor grafisch papier en de focus te verleggen naar toeleveringen richting de verpakkingssector.