Overschot oud papier door strenge licenties China

China is een grootverbruiker van oud papier uit Europa. De kwaliteit van ingezameld oud papier neemt de laatste jaren snel af, en dat heeft vergaande consequenties.

Hoewel de inzamelings- én ook de recyclingquote in Nederland hoog is, daalt de kwaliteit van oud papier door vervuiling met bijvoorbeeld etensresten van de verpakking van kant-en-klare maaltijden. Niet-afbreekbaar verpakkingsmateriaal van de e-commerce zit ook tussen het ingezamelde oud papier en karton.

Hierdoor is de kwaliteit van het oud papier slechter geworden en minder goed te verwerken als grondstof voor nieuw papier. Gevolg: minder afzet van oud papier en lagere prijzen voor oud papier en karton.

In China geldt een verbod op te sterk vervuild oud papier als grondstof bij kartonproductie. En om deze vervuiling tegen te gaan geeft de Chinese overheid licenties voor te importeren hoeveelheden oud papier. Door deze licenties terug te schroeven probeert China meer controle op de vervuiling te krijgen. Inmiddels heeft men in 2019 de licenties met 24% gekort, waardoor er automatisch een overschot ontstaat bij de Europese exporteurs van oud papier.

Deze maatregelen hebben tot gevolg dat de prijzen van oud papier sterk zijn gedaald in 2019. Deze trend zal, zeker gegeven de druk op goede recyclingkwaliteit, niet snel keren.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.