PaperChainManagement BV (PCM) has been acquired by HH Global. Please visit HHGlobal.com.

Markt voor personality magazines

In het kielzog van het succesvolle maandblad Linda worden met grote regelmaat magazines onder de naam van een bekende Nederlander gelanceerd. Opmerkelijk is dat waar traditionele magazines kampen met dalende oplages, een aantal personality magazines het in print relatief goed doet.

Ten opzichte van 2015 zijn vorig jaar de totaal verspreide oplages van magazines en dagbladen met circa 4% gedaald.

Het nieuwste initiatief heet &C, een maandblad met als boegbeeld Chantal Janzen. Janzen & Co hebben er een digitaal platform aan vastgeknoopt, met een website, een app en een webwinkel. Sinds april rollen er maandelijks 100.000 tijdschriften van de pers.

Het 14 jaar bestaande maandblad Linda heeft een oplage van meer dan 236.000, plus specials over wonen, meiden, mannen en mode. Linda manifesteert zich overigens ook sterk digitaal, met een uitgebreide website en online tv-kanaal. Linda de Mol weet uitstekend het publiciteitsorgel te bespelen, zoals afgelopen maand met het thema ‘Obese’, waarvoor ze zes kilo afviel, een actie die volop aandacht kreeg op tv, internet en in de gedrukte media.

Een wat kleinere blijver is het tweemaandelijkse magazine Maarten, dat meer het karakter van een opinieblad heeft. Het is in 2008 gelanceerd en heeft een oplage van circa 15.000. Naamgever Maarten van Rossem drukt er minder zijn stempel op dan in het begin, maar zijn brommerige toon blijft waarneembaar.

Sinds 2015 bestaat het blad Wendy, dat elke twee maanden in een oplage van 125.000 wordt gedrukt. Naamgever Wendy van Dijk koos begin vorig jaar voor TMG als uitgever. Ook hier is aan het magazine in print een multimediaal platform gekoppeld.

In navolging van Linda zijn de afgelopen 13 jaar meer dan 40 personalitymagazines op de markt gebracht, waarvan een groot aantal beperkt bleef tot een eenmalig of in ieder geval kort avontuur. Denk aan namen als Fernando (Ricksen), Matthijs (van Nieuwkerk), Dinand (Woesthoff), Gullit, Sonja (Bakker), Heleen (van Royen), Janine (Jansen), Rik (Felderhof), Rafael (van der Vaart), Youp (van ‘t Hek), Catherine (Keyl) en Marijke (Helwegen).Het zangduo Nick & Simon probeerde het in 2015 met een eigen glossy, maar dat bleek geen succes, het bleef steken bij nummer 1. Er kwam al zes keer een magazine onder de naam Donald (Duck) uit. Goedele (Liekens) poseerde van 2008 tot 2013 veelal in sexy outfit op de cover van haar blad, maar slaagde er toch niet in het overeind te houden. Who’s next?

Nieuwe bladen

Bij Audax Publishing is het magazine Vrienden eind maart voor het eerst verschenen, gericht op mannen en vrouwen die geïnteresseerd zijn in de aangename zaken van het leven. Zes keer per jaar in een drukoplage van 130.000.

Sinds begin dit jaar is er een Nederlandse editie van het internationale gay magazine Attitude, met als doelgroep de ‘jonge gay’ van 21-49 jaar. In juli verschijnt een Gay Pride-editie van het magazine, dat zeven keer per jaar uitkomt in een oplage van 25.000 exemplaren.

Nieuw voor de fietsliefhebber: Bicycling van WPG Media, zowel in print en als online. Elk kwartaal in een oplage van 60.000.

Naar nieuwsoverzicht