Karton, oud papier en China

De prijzen van golfkarton en kraft- en testliners zijn het afgelopen jaar fors gestegen; de verpakkingsmarkt groeit qua volume met 3% tot 5% per jaar.

De afzet van oud papier naar vooral China is onder druk komen te staan door de Chinese invoerblokkade voor buitenlands papier- en kartonafval. Met name Groot-Brittannië is als exportland van oud papier richting China hierdoor geraakt. Dit heeft ertoe geleid dat de prijzen van oud papier in Europa verder zijn gedaald.

Tussen september 2017 en september 2018 zit een prijsdaling van circa 10% voor dagbladpapier en meer dan 30% daling voor het golfkarton. Daarentegen zijn de prijzen van celstoffen als gevolg van toenemende vraag (ook vanuit China) weer omhoog gegaan, hoewel er ook in deze markt nu rust lijkt te komen. China neemt wereldwijd gezien circa 34% van de volumes in de celstofmarkt af. Eind 2018 zien we op deze markt rust ontstaan op het prijsfront. Zelfs lichte dalingen kunnen worden geconstateerd.

prijsontwikkeling liners europa

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.