Grafische industrie wankelt

Veel grafische bedrijven gaan gebukt onder de effecten van de coronacrisis. Opdrachten zijn onmiddellijk na medio maart uit planning gehaald. Voor de maand april verwacht meer dan 90% van de drukkers omzetverliezen. Veel bedrijven bovendien hebben te kampen met een groot aantal zieke medewerkers.

Los van het nemen van allerlei maatregelen en overheidssteun (NOW-regeling) is het natuurlijk de vraag wanneer de vraag weer aantrekt. Normalisatie van de business, daar draait het om. Maar hoe lang dat gaat duren, kan niemand nog voorspellen. De verwachting is dat een groot aantal kleinere drukkerijen moet rekenen met een lange herstelperiode. Het nakomen van betalingsverplichtingen en een soepele opstelling van banken en leasemaatschappijen kunnen de druk verlichten. Veel grafische bedrijven zullen in 2020 rode cijfers schrijven.

België

In België is de situatie al net zo slecht. In totaal geeft meer dan de helft van de grafische bedrijven aan te maken te hebben met een (forse) teruggang van het aantal orders. Meer dan 70% van de bedrijven verwacht productiestilstand en meer dan 60% tijdelijke werkloosheid.

Duitsland

De Duitse druk- en mediabedrijven worden ook door Corona in gevaar gebracht. Een derde van alle ondernemingen – en dan vaak de kleinere tot 50 medewerkers – rekent in het tweede kwartaal van 2020 met een halvering van de omzet vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Meer dan 75% van de ondernemingen heeft te maken met terugval van opdrachten. Overheidsmaatregelen, kostenreducties, afbouw van personeel alsmede het schrappen van investeringen moeten de helpende hand bieden. Ondernemingen die van de reclamemarkt afhankelijk zijn, zijn hierbij het zwaarst getroffen.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.