Gerechtshof zegt ja tegen Ja/Ja-sticker

Het gerechtshof is van oordeel dat de Ja/Ja-sticker op 1 januari 2018 terecht is ingevoerd door de gemeente Amsterdam. De uitspraak, na een twee jaar durende juridische strijd, heeft verstrekkende gevolgen voor de folderbranche.

Een groot aantal gemeenten is voornemens het Amsterdamse model in te voeren: in brievenbussen zonder sticker mag geen ongeadresseerd reclamedrukwerk worden bezorgd.

MailDB, KVGO en Spotta waren in 2017 in beroep gegaan tegen het oordeel van de rechtbank over de Amsterdamse folderblokkade. Ze bestuderen nu de uitspraak van het gerechtshof en beraden zich op eventuele vervolgstappen richting de Hoge Raad.

Eelco Lulofs, voorzitter van branchevereniging MailDB en commercieel directeur van verspreider Spotta is teleurgesteld over de uitspraak: “En dat alles voor een sticker die is ingevoerd op basis van onjuiste en niet bewezen milieuclaims.” Hij vindt het wel belangrijk dat de branche een ruime overgangstermijn heeft gekregen voorafgaand aan de daadwerkelijke invoering.

MKB-Nederland maakt zich grote zorgen over de mogelijke golf van verschillende Ja/Ja-sticker regimes en pleit met klem voor een landelijk model, waarmee zowel gemeenten als ondernemers uit de voeten kunnen. De ondernemersorganisatie wil snel met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in gesprek over een oplossing en roept gemeenten op even pas op de plaats te maken.

Ga terug
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.