Europese productie grafisch papier in glijvlucht

Er lijkt voorlopig geen eind te komen aan de saneringen bij Europese papierproducenten. Sinds het begin van het tweede decennium zijn miljoenen tonnen capaciteit grafisch papier uit de markt gehaald door de steeds verder teruggelopen vraag. De coronapandemie deed er vanaf het tweede kwartaal 2020 een schepje bovenop.

Het verloop van de algehele teruggang in de capaciteit in Europa bedraagt gemiddeld tussen de 5% en 6% per jaar. In onderstaande grafiek is de glijvlucht door de jaren heen weergegeven.

Over de periode 2016 tot 2021 bedraagt de capaciteitsreductie ruim 8 miljoen ton (24%). Over de periode 2020-2021 alleen is dat al ruim 2,7 miljoen ton.

De sterkste terugval is er in het segment krantenpapier. Maar ook de markt van de gecoate soorten papier is sterk geraakt. Steeds meer uitgevers kiezen voor digitale uitgaven of besparen op de kosten van papier door goedkopere soorten in te zetten. En retailers proberen veelal door downgrading in kwaliteit op kosten te besparen. In het SC-segment hebben met name de diepdrukkwaliteiten het zwaar te verduren; de terugval is daar het sterkst. Vergeleken met offset is de terugval in de diepdruk meer dan het dubbele.

Verdere reductie
De coronapandemie heeft de producenten van grafisch papier in Europa zwaar getroffen. De bezettingscijfers liggen nog steeds zwaar onder de utiliteitsnormen (80% tot 85%) van de fabrieken. Gevolg daarvan is ook voor 2021 een sterke druk op de resultaten en marktprijzen. De discussies over stillegging van machines en passende saneringen zullen in volle hevigheid losbarsten. Verdere reductie van capaciteit wordt noodzakelijk geacht om de glijvlucht een halt toe te roepen. Het is afwachten welke concerns als eerste de handschoen zullen aantrekken. Wel hebben diverse concerns prijsverhogingen aangekondigd per 1 maart 2021.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.