Drukkerij De Jong neemt Grafix over

Na de nodige faillissementen van drukkerijen in 2019, met Circle Media/Roto Smeets als grootste debacle, was begin januari 2020 de eerste overname in de grafische industrie al een feit: drukkerij Grafix uit Dessel (B) is ingelijfd door Koninklijke Drukkerij Em. de Jong in Baarle-Nassau.

De activiteiten en het orderpakket van Grafix, gespecialiseerd in reclamefolders, passen goed bij De Jong. Door deze overname is ook continuïteit voor de klanten van Grafix gegarandeerd. De Jong behoort tot één van de grootste drukkerijgroepen van Europa en is marktleider in de Benelux.

Drukkerij Gianotten uit Tilburg is 15 januari failliet verklaard. Kort na het faillissement bleek Damen Drukkers uit Werkendam bereid tot een overname, al kunnen slechts tien van de circa 50 ontslagen werknemers naar Damen overstappen. De naam Gianotten blijft wel bestaan.

Duitsland
In Duitsland is ook veel beroering in de drukkerswereld. Na diverse faillissementsaanvragen is inmiddels drukkerij OZ Druck uit het spelersveld verdwenen. De restanten van de failliete Circle Media groep, waartoe ook Roto Smeets behoorde, bestaan nog, maar het is de vraag of Körner Druck en Fink Druck dit jaar overleven.

Drukkerijgroep Westermann in Duitsland, met vestigingen in Braunschweig en Landau (Pfalz), sluit in Landau. De productie wordt geconcentreerd in Braunschweig. Oorzaken zijn de zware marktomstandigheden in de rotatieoffset in Duitsland. Hiermee verdwijnt een rollenoffsetdrukkerij van het podium en verliezen circa 130 medewerkers hun baan.

Bauer Media Group in Hamburg heeft een nieuwe strategie uitgezet met betrekking tot haar drukkerijen. Tot voor kort was Bauer als uitgever gericht op productie van eigen titels (1,9 miljard uitgaven per jaar). Nu deze titels in volume teruglopen stelt men de drukkerijen meer en meer open voor externe opdrachtgevers uit de uitgeverijsector én zelfs uit de retail. Bauer beschikt over twee grote diepdrukkerijen in Polen en een grote offsetdrukkerij in Rastatt.

Eversfrank Gruppe (circa 1.000 medewerkers en een omzet van € 250 miljoen) snijdt ook in haar capaciteit. Uiterlijk 30 juni dit jaar zal de vestiging in Berlijn worden gesloten. Deze sluiting treft circa 70 medewerkers. Door veranderingen in de markt wordt men hiertoe gedwongen. Het orderpakket wordt samengevoegd met pakketten in de overige Duitse vestigingen in Preetz en Meldorf. Met deze maatregel maakt de directie zich op voor strategie die past bij het huidige klimaat in de grafische- en mediaindustrie. Verdere reductie van het personeelsbestand is hierbij niet uitgesloten.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.