Gedoe over digitale oplage kranten

De oplage van kranten daalt al vele jaren, maar er is flinke groei bij de digitale abonnees van met name NRC, Volkskrant en De Telegraaf. Bij de cijfers van het Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) over 2017 worden echter alom vraagtekens gezet omdat de berekening van het aantal web-abonnees niet eenduidig is.

De totale Nederlandse betaalde krantenoplage bedroeg in 2017 2,26 miljoen exemplaren per dag, 4,6% minder dan in 2016, net zo’n grote terugloop als het jaar daarvoor. De Telegraaf en het AD hadden een betaalde oplage in print van respectievelijk 359.000 (-8,2%) en 302.000 (-6,5%).

In de NOM-cijfers wordt onderscheid gemaakt tussen de categorieën Replica (online abonnementen) en Combi Print + Replica, en bij die laatste categorie wordt het mistig omdat uitgevers verschillende rekenmethodes hanteren. Kranten bieden verschillende combi’s aan, zoals op doordeweekse dagen digitaal en zaterdag in de bus, maar hoe tel je die mee? In de NOM-cijfers telt dat als een volwaardig Replica-abonnement, maar het telt ook voor een zesde deel mee als print abonnement.

De Persgroep, met o.a. Volkskrant, AD en Trouw, rapporteert geen enkele combi-abonnee, maar Mediahuis doet dat wel en dus ook dochter De Telegraaf. Maar NRC (ook Mediahuis) doet dat weer niet.

Ga terug