Vraag naar oud papier en golfkarton booming

De vraag naar oud papier en golfkarton in Europa is afgelopen jaar booming geweest. De verpakkingsmarkt groeide enorm en dan met name in het segment golfkarton (webshop verpakkingen, meubels etc.).

Prijzen van liners gingen in het najaar razendsnel omhoog. Export van oud papier naar Azië en ook Turkije bleef op een redelijk niveau. Gevolg was dat de producenten van verpakkingen te kampen hadden met hogere prijzen van grondstoffen en prijsverhogingen hebben doorgevoerd in 2020.

Eind 2020 is deze trend weer wat gedraaid omdat de export van Europees oud papier te maken kreeg met importbeperkingen van China, waar de Chinese overheid een restrictief beleid voert bij het afgeven van importlicenties voor oud papier. In 2017 importeerde China nog 26 miljoen ton; in 2019 bedroeg dit nog maar 11 miljoen ton. Voor Nederland is het quotum teruggevallen van 378.000 ton naar 72.000 ton over de eerste negen maanden in 2020. Gevolg is een stuwmeer aan oud papier en dientengevolge druk op de prijzen.

De invoerbeperkingen van China doen inmiddels ook opgeld in Maleisië, Indonesië en Turkije. Overheidsbeleid in deze landen is ook om het veelal te vervuilde oud papier uit Europese landen terug te dringen in verband met belasting van het milieu.

Al met al is een enorme golfbeweging gaande in de oud papiermarkt en de prijzen die we in deze markten tegenkomen. Begin 2020 daalden de prijzen, daarna weer oplopend, om vervolgens eind 2020 weer af te vlakken.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.