Vraag naar golfkarton blijft groeien

De golfkartonindustrie spint garen bij de enorm toegenomen verkopen via webwinkels als gevolg van de coronacrisis, want al die online bestelde producten moeten immers stevig verpakt hun weg naar de consument vinden. Anderzijds proberen de verzenders te besparen op de verpakkingskosten. Zo gaat Bol.com dit jaar twee keer zoveel artikelen versturen zonder kartonnen verzenddoos in vergelijking met 2019.

Bol.com begon in 2019 al met het schrappen van de herkenbare bol.com doos bij de verzending van 3,5 miljoen artikelen, denk aan ventilatoren, frituurpannen, strijkijzers, printers, koffiezetapparaten en luiers. De eigen verpakking van deze artikelen is zo stevig dat er voor het transport alleen nog maar een verzendlabel op geplakt hoeft te worden. Dit jaar worden naar verwachting 7 miljoen artikelen in de verpakking van de producent verzonden. Bekeken wordt of ook de artikelen van verkooppartners geschikt zijn om, eventueel na een kleine aanpassing, zonder omdoos te verzenden.

Kartonmarkt groeit snel
Zelfs vóór de coronacrisis groeide de wereldwijde markt voor golfkartonverpakkingen sneller dan verwacht, geholpen door de explosie van e-commerce en ontwikkelingen in digitale printtechnologieën. In het rapport ‘Future of Corrugated Packaging to 2023’ van Smithers Pira staat dat de markt naar verwachting jaarlijks met 3,7% zal groeien tot 300 miljard dollar in 2023, met een jaarlijkse groei van naar schatting 20% in de e-commercehandel in Europa. Aangezien de golfkartonindustrie 80% van de vraag in e-commerce vertegenwoordigt, zal de voorspelde onlineverkoop een grote impact hebben op de vraag naar verpakkingen. Verwacht wordt dat de huidige crisis zal leiden tot gedragsverandering op de lange termijn bij consumenten, en het is aan de retailers om daar op in te spelen.

Duitsland grootste papier- en kartonproducent
Als we kijken naar de grootste producenten van papier en karton in Europa, dan komt Duitsland daar met een marktaandeel van 25% duidelijk naar boven. In onderstaand diagram is een verdeling van de bijna 90 miljoen ton die in 2019 in Europa is geproduceerd weergegeven. Duitsland, Finland en Zweden nemen bijna 50% voor de totale EU-productie voor hun rekening. Met de recente aangekondigde saneringen in markt loopt het marktaandeel van de Nordics verder terug.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.