Uitgevers en retailers zoeken besparingen

Hogere prijzen hakken er flink in

De papierindustrie heeft het afgelopen jaar met opeenvolgende prijsverhogingen mokerslagen uitgedeeld. Het resultaat is dat alle retailers en (kranten)uitgevers in het nieuwe jaar naarstig op zoek zijn naar besparingsopties, zoals formaatverkleiningen, minder redactionele pagina’s, schrappen van bijlagen en dunnere reclamefolders. Downgrading in papierkwaliteit staat eveneens hoog op de besparingsagenda.

De prijsstrategieën in de papierindustrie worden in combinatie met de drastische reductie van capaciteit meer en meer gezien als selffulfilling mechanisme: het papierverbruik zal nog verder dalen, met alle effecten van dien op de prijs- en capaciteitsspiraal.

Drukkerijen onder druk

Uit een recent onderzoek van bureau Appenberg onder Duitse drukkerijen blijkt bovendien dat de sterke posities van leveranciers (o.a. papier en inkt) negatief uitpakt met betrekking tot de rentabiliteit van de drukkerijen. Als drukkers enigszins willen renderen, dan zullen ook hier de prijzen omhoog moeten. Drukkers die prijsverhogingen van grondstoffen niet hebben doorgevoerd, komen extra in de problemen. Faillissementen in 2018 waren ook mede daardoor het gevolg.

Afzet papier loopt terug

De afzet van krantenpapieren in Europa is vorig jaar met circa 8% teruggelopen. Voor ongestreken papier is de terugval minder. In het SC magazine-segment is met name de terugval in betere kwaliteiten vrij sterk; de afzet van basiskwaliteiten SC en SC-B blijft tamelijk stabiel.

De hogere kwaliteiten LWC geven ook een stagnatie in de afzet te zien; over 2018 een minus van circa 2% tot 4%. Diepdruk wordt hier het hardst getroffen. De export van LWC naar Noord-Amerika en Afrika is daarentegen als afzetmarkt attractief geworden.

Onrust door prijsstijgingen

Vóór de IFRA in oktober kondigden met name leveranciers van houtvrije kwaliteiten en de groothandel reeds aan met welke prijsstijgingen rekening gehouden moest worden. Tijdens de IFRA werden verhogingen aangekondigd, met als indicaties € 30 tot € 40 per ton. Toen al werd er al actief onderhandeld over de prijzen en condities voor 2019. Na de IFRA werd het onder afnemers steeds onrustiger.

Beschikbaarheid papier keert terug

Diverse retailers, krantenuitgevers en drukkers hebben in 2018 met dichtgeknepen billen gezeten als het ging om de beschikbaarheid van papier überhaupt. De Persgroep (uitgever van o.a. Volkskrant, Algemeen Dagblad en diverse Belgische kranten) is hiervan een sprekend voorbeeld geweest. Door papiergebrek moest voor het drukken van bijlages worden uitgeweken naar een Deense drukkerij die nog wel papier beschikbaar had.

Bezuinigingen

Als structurele bezuiniging verdwijnt met ingang van 1 maart de wekelijkse Volkskrant-bijlage Sir Edmund. Bij het weekblad Elsevier snijdt de nieuwe uitgever New Skool Media diep met het bezuinigingsmes: de uitgave van de maandelijkse glossy’s Stijl en Juist is gestaakt en ook biedt het magazine geen proefabonnementen meer aan. Het succesvolle maandblad Linda gaat twaalf in plaats van dertien keer per jaar uitkomen en voegt de mode- en woonspecials samen.

Oorzaken prijsverhoging

De hogere kosten van grondstoffen, energie, transport én vooral de sterke reductie van capaciteit waren in 2018 belangrijke oorzaken voor de prijsverhogingen door papierproducenten. Ook export naar het Verre Oosten, waar veel hogere prijzen konden worden gerealiseerd, heeft hieraan bijgedragen. Het sterkst was de druk bij krantenpapier, de verbeterde krantenkwaliteiten en het SC-papier. Bij LWC was ook sprake van opwaartse druk maar minder heftig. Ten opzichte van een jaar geleden zijn prijzen met meer dan 75 tot 80 euro per ton gestegen.

Nu het stof over de onderhandelingen is neergedaald en er in veel landen concrete afspraken zijn gemaakt, zien we dat de grote tonnages tijdig zijn gealloceerd en dat de prijzen veelal met € 35 tot € 40 per ton zijn verhoogd. Deze prijstrend zien we in heel Europa.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen op de papiermarkt

PaperChainManagement weet wat er in de markt speelt. Wij verzamelen continue informatie op het gebied van prijsontwikkelingen, capaciteitsbewegingen en concurrentie tussen internationale leveranciers. Wil je op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen, volg ons dan op Linkedin of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Trend prijsontwikkeling News 45Trend prijsontwikkeling SC 56Trend papierprijsontwikkeling LWC 60

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.