PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

Two Sides: veel valse milieuclaims tegen papier

De afgelopen tien jaar heeft Two Sides, een vereniging van toeleveranciers in grafische communicatie, meer dan 700 bedrijven en organisaties op de vingers getikt. De reden: ze gebruikten misleidende milieuclaims tegen het gebruik van papier.

Alleen al afgelopen jaar reclameerde Two Sides wereldwijd 320 keer, ook bij veel grote spelers, omdat oneigenlijke argumenten werden gebruikt. Na bezwaren van Two Sides hebben reeds 134 van hen dergelijke verklaringen uit hun communicatie verwijderd. In 2020 verwijderden 106 bedrijven in Europa ongefundeerde claims over papier, waaronder EDF energy, Eon, Marks & Spencer, Sparkasse, Volksbank-Raiffeisenbank, BHV / Le Marais en SNCF.

Greenwash claims
Veel valse claims worden gebruikt om mensen over te halen over te stappen van papieren naar digitale communicatiediensten. Daarvoor worden slogans gebruikt als ‘Ga voor groen – ga voor papierloos’ en ‘Kies voor e-facturering en help een boom te redden’. Dit worden ‘greenwash claims’ genoemd. Volgens Two sides is dit niet alleen in strijd met de gevestigde milieumarketingregels, maar zijn deze claims ook enorm schadelijk voor een industrie die een solide en voortdurend verbeterende staat van dienst heeft op het gebied van de belasting van het milieu.

Voor de productie van papier wordt hout uit duurzaam beheerde bossen gekapt, waarvoor telkens nieuwe bomen worden gepland. Het bosareaal in Europa groeit al tientallen jaren sterk. Gerecycled oud papier vormt gemiddeld voor circa 86 procent de basis van ‘nieuw’ papier.

Directeur Sander Sneiders van PaperChainManagement ziet dat in Nederland in de discussie over het huis-aan-huis bezorgen van folders ook dergelijke ‘valse’ argumenten worden gebruikt: “In ons land is het recyclingspercentage van papier maar liefst 89 procent. Het argument dat voor folders complete bossen gekapt zouden moeten worden, is dus nonsens. De papierindustrie werkt zeer duurzaam. Zeker als we dit afzetten tegen de zogenaamde groene claims van de digitale industrie, die met hun datacenters giga-stroomverbruikers zijn.”

Schadelijk effect
Jonathan Tame, directeur van Two Sides: “Greenwashing is een serieus probleem voor onze sector en we hebben een zorgwekkende toename gezien als gevolg van de huidige economische druk.” Vanwege het enorme bereik van sommige van deze greenwashers hebben hun ongefundeerde claims een schadelijk effect op de perceptie van de consument over papier. Het vormt een bedreiging voor een sector met ruim een miljoen mensen in meer dan 115.700 bedrijven in de EU en het VK. Dit is volgens Tame de reden waarom de anti-greenwash-campagne een prioriteit blijft voor Two Sides.”We zullen er bij bedrijven op blijven aandringen om het gebruik van ongefundeerde en misleidende milieuclaims over het papierloos worden in al hun communicatie af te wijzen.”

www.twosides.info/anti-greenwash

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.