Reclamefolders nog steeds populair

Zanger Danny Vera, die in Middelburg woont, maakte onlangs in zijn populaire wekelijkse vlog reclame voor het folderpakket. Vera trekt elke week ruim tijd uit om alle folders door te kijken, vertelde hij, terwijl hij dat aan de keukentafel aan het doen was.

Retailkenners weten allang dat de folder in de marketingmix van groot belang is, een onmisbare schakel. Niet voor niets wordt de folder als een belangrijke aanjager van traffic naar de winkels gezien. Tot voor kort ontving circa 70% tot 75% van de Nederlandse huishoudens het folderpakket. Wie geen prijs stelt op een folderpakket kan dit laten weten met een ja/nee- of nee/nee-sticker op de brievenbus (het opt-out systeem). De gemeentes Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Tilburg, Utrecht en sinds kort ook Leiden en Rotterdam hebben een opt-in beleid ingevoerd voor het verspreiden van ongeadresseerd drukwerk. Wie een folderpakket wenst te ontvangen moet een JA-sticker op zijn brievenbus plakken. Verspreiders mogen geen folders in de brievenbus doen als er geen sticker is geplakt.

Onbekendheid
Uit een onderzoek dat Abovo Media door onderzoeksbureau Markteffect heeft laten uitvoeren om het verschil tussen het effecten van een opt-out en een opt-in boven tafel te krijgen, blijkt dat daar waar de opt-in (JA)-sticker geplakt moet worden, het aantal huishoudens dat geen folder meer in bus krijgt kelderde van 71% naar 33%, maar het aantal huishoudens dat juist wél folders wil ontvangen, steeg van 0% naar 21%. Verder blijkt dat in z’n algemeenheid de bekendheid met welk systeem nu van toepassing is binnen de gemeente heel erg laag. Je zou kunnen stellen dat het gemeentebeleid de consument min of meer voorbij gaat. Pas als er geen folder meer in de bus valt ontstaat er mogelijk een wake-up call. Verder blijkt uit het onderzoek dat binnen opt-in gemeenten meer consumenten hun heil zoeken richting internet voor productinformatie of winkelwebsites.

Tot slot nog dit. De macht der gewoonte en laagdrempeligheid zijn niet te veronachtzamen factoren. Consumenten moeten moeite doen om een ja-sticker te bemachtigen. Gemakzucht speelt dan zeker een rol van belang. Maar het feit dat consumenten in met name de opt-in gemeenten minder ja-stickers op hun brievenbus hebben geplakt, zegt nog niets over de effectiviteit van de reclamefolder. Dit medium blijft voor de retailer een kostenefficiënte pijler in de marketingmix én voor de consument een belangrijke bron van productinformatie.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.