PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

Rechtszaak: Zeg maar ja tegen de folder

Voor de partijen die betrokken zijn bij brievenbusreclame in Amsterdam is 8 november het uur van de waarheid. De rechtbank doet dan uitspraak over het besluit van de gemeenteraad van Amsterdam om het verspreiden van ongeadresseerd drukwerk te verbieden.

Bij uitsluitend mensen met een JA/JA sticker op de brievenbus mag volgens de gemeente dit drukwerk bezorgd worden.

De rechtbank in Amsterdam heeft 11 september tijdens een vier uur durende zitting het beroep behandeld van het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) en MailDB tegen het plan van de gemeente. De verspreiders van het drukwerk menen op basis van onderzoek door deskundigen dat het invoeren van het ‘opt in’-systeem de hoeveelheid papier niet doet afnemen.

Volgens de gemeente Amsterdam ontvangen mensen zonder sticker gemiddeld 34 kilo aan folders per jaar en wordt een groot deel daarvan niet gelezen. Door de invoering van de JA/JA-sticker hoopt de gemeente dat 1,8 miljoen kilo papier per jaar bespaard kan worden.

Overhevelen

Het KVGO spreekt van ongewenste gevolgen waar de raad tot nu toe nauwelijks of geen aandacht aan heeft besteed. De plannen kunnen bijvoorbeeld leiden tot het overhevelen van reclamecontent van de folder naar (bestaande en zelfs nieuw op te zetten) huis-aan-huisbladen. Daarbij wordt ook gekeken naar het zogenoemde Waalse model. Daarbij wordt de reclamefolder voorzien van redactionele tekst, waardoor het een huis-aan-huisblad genoemd kan worden. Bestaande reclamepakketten kunnen ook zonder al te veel moeite geadresseerd worden zodat ze op elk adres bezorgd mogen worden.

Banen op de tocht

Ook MKB-Nederland is niet blij met de maatregel. Vorig jaar waarschuwde de branchevereniging voor het midden- en kleinbedrijf dat deze maatregel banen kost omdat veel mensen geen ja-ja-sticker op hun deur zullen plakken. Daardoor kunnen kleinere ondernemingen hun klanten niet meer bereiken met aanbiedingen. MailDB denkt verder dat de maatregel 2500 bezorgers in Amsterdam hun bijbaan kan kosten.

Folders geliefd

Uit een onderzoek dat Spotta, de distributietak van PostNL, liet uitvoeren blijkt dat de consument van folders houdt: meer dan de helft van de ondervraagden GAAT een JA-sticker op de brievenbus plakken om folders te blijven ontvangen.
Retail Media Initiatief ontwikkelde een app en website Allefolders.nl. Daarop kunnen consumenten alle recente folders in Nederland online bekijken. Het Retail Media Initiatief is een vereniging van 80 grote en middelgrote retailers die samenwerken op het gebied van media.

Op de website Kiesjefolders.nl kan de consument kiezen welke folders hij of zij wil ontvangen, zodat de gewenste folder in de bus valt.

Overname platform

De website Reclamefolder.nl, in de lucht sinds 2014, is deze maand overgenomen door De Persgroep Nederland, uitgever van onder andere dagbladen AD, Volkskrant, Het Parool en Trouw. Maandelijks bekijken 2 miljoen mensen hier ruim 25 miljoen digitale folders.

Naar nieuwsoverzicht