Prijsstijgingen aangekondigd papierindustrie

De papierindustrie probeert door forse reducties van de capaciteit en de ombouw van papiermachines (naar de verpakkingsindustrie) de verhouding tussen vraag en aanbod met elkaar in balans te brengen.

Over een breed front zijn met veel bravoure prijsstijgingen aangekondigd.

De Zwitserse papierfabriek Utzendorf legt de productie (200.000 ton) eind dit jaar stil. Laakkirchen in Oostenrijk  is begonnen aan de ombouw van een machine, waardoor er ruim 200.000 ton SC-capaciteit uit markt verdwijnt. Anderzijds is dit concern met extra investeringen in capaciteit bezig haar portfolio op te schudden en meer focus aan te brengen in vier basiskwaliteiten SC-papier.

Stora Enso

De Finse firma Stora Enso heeft in Finland een machine stilgelegd, waardoor er ook 100.000 ton capaciteit voor SC-papier verdwijnt.

Tijdschriften

De SC-markt staat wat betreft de afzet in de tijdschriftenmarkt onder druk: steeds minder titels en afkalvende oplages. Hetzelfde beeld zien we in de krantenmarkt.

Papierleveranciers kondigen prijsstijgingen aan omdat door de reductie van capaciteit en de oplopende vraag naar papierkwaliteiten in het SC/SC-B segment én verbeterde krantensoorten (populair bij retailers). In beide segmenten is de bezettingsgraad tot eind 2017 hoog en door deze schaarste stijgen de prijzen.

Vooralsnog lijkt het er op dat prijsverhogingen met name in het Verenigd Koninkrijk doorzetten, zowel voor SC-kwaliteiten als ook de ongestreken soorten.

De groothandels die niet actief zijn op de SC- en SC-B markten hebben daarentegen zowel in Duitsland als ook andere Europese landen hun papierprijzen verhoogd met percentages tussen de 5% en 8%. In diverse landen zijn verhogingen aangekondigd voor houtvrije soorten van 3% tot 5%.

Hoewel de papierindustrie een paar maanden geleden als gevolg een duidelijk toenemende vraag nog fors inzette op stijgingen, is het maar de vraag of deze gerealiseerd kunnen worden.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.