Prijsdruk op papiermarkt blijft onveranderd hoog

De prijsdruk op de papiermarkt in de tweede helft van dit jaar blijft onveranderd hoog. De grote scheefgroei tussen vraag en aanbod – het verminderen van ruim 4 miljoen ton capaciteit in vijf jaar tijd – van papier blijft voor een onbalans zorgen.

De totale papierconsumptie neemt niet toe en is vergeleken met de eerste helft van 2017 zelfs een paar procent lager. Maar de grote capaciteitsreductie heeft een grote impact op beschikbaarheid, waardoor prijsstijgingen worden gevoed.

Ook de export naar Azië en China versterkt deze trend. Naast het capaciteits- en beschikbaarheidvraagstuk ziet de papierindustrie zich ook gesteld voor stijgende prijzen voor grondstoffen.

De stijging van de pulpprijzen, energieprijzen en transporttarieven worden in het kader van rendementsherstel in de papierindustrie doorgevoerd. Nu de vraag het aanbod overstijgt, wordt meer dan ooit een strakke prijspolicy gevolgd. Ook herschikken papierleveranciers in de huidige markt hun portfolio’s en zetten meer en meer in op herstel van rendement. Papierkwaliteit en -soorten die daartoe onvoldoende bijdragen, worden uit het pakket gehaald.

Uit de afgebeelde grafieken blijkt dat met name de krantensoorten en verbeterde krantensoorten een flinke stijging hebben doorgemaakt.

Voor de tweede helft van 2018 moeten we rekenen met prijsstijgingen tussen de 4% en 7%, afhankelijk van de kwaliteit en het soort papier. Ook de verpakkingsindustrie wordt hiermee geconfronteerd.

Drukkers in gedrang

Door de snelle prijsstijgingen is in Duitsland door de drukkers (Bundesverband Druck und Medien) al de noodklok geluid. Drukkers hebben de snelle stijgingen soms verkeerd ingeschat of kunnen hun prijsaanpassingen van papier niet omzetten in betere verkoopprijzen. Door contractuele verplichtingen met betrekking tot leverschema’s en prijzen komen verscheidene drukkers in de gevarenzone. Deze ontwikkeling zien we niet alleen in Duitsland maar ook in andere landen.

Voor 2019 blijft de onbalans tussen vraag en aanbod ook aanwezig. Dit zal er toe leiden dat retailers komen met bezuinigingsmaatregelen, dan wel hun mediamix anders gaan inrichten. Papierleveranciers laten af en toe een signaal los over 2019. Daaruit kunnen we afleiden dat ook voor 2019 er verhogingen in de maak zijn. Wat de impact hiervan zal zijn, is nog niet geheel te overzien. Maar zeker is wel dat zowel uitgevers als retailers zich kunnen opmaken voor flinke stijgingen van de kosten. Op basis van onze analyses verwachten we voor 2019 kostenstijgingen van 7% á 8% vergeleken met begin 2018.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.