PaperChainManagement BV (PCM) has been acquired by HH Global. Please visit HHGlobal.com.

P(r)ietpraat: Webshoppers belasten het milieu

Nederland behoort tot de kampioenen als het gaat om online winkelen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deden vorig jaar meer dan 10 miljoen Nederlanders aankopen op internet. We horen daarmee tot de top in Europa. Maar dit betekent dus ook dat er enorm veel transport plaatsvindt om al de bestellingen bij de consument af te leveren, en voor een groot deel ook weer retour te nemen. Koeriers en transportbedrijven gebruiken bestelwagens (veelal diesel), die een gigantische CO2-uitstoot veroorzaken. Bij mij in de straat rijden ze soms achter elkaar aan om de pakketjes af te leveren.

Online shoppen veroorzaakt dus veel milieuvervuiling. Los van de hoeveelheid en het gemak waarmee pakjes (gratis) retour kunnen worden gestuurd, zijn de spullen veel te ruim verpakt, in dozen vol met lucht en opvulmaterialen. Overigens zijn deskundigen het er wel over eens dat dit allemaal toch wel slimmer kan. Ook het begrip ‘duurzame’ verpakking klinkt daarbij goed en past in het politiek correcte bakje van de online generatie. Er wordt wel door onder meer Thuiswinkel.org beweerd dat consumenten bewuster zullen kiezen voor bezorgopties als ze daarover de nodige informatie krijgen. Nou, daar geloof ik helemaal niks van. Als hiernaar wordt gevraagd krijg je natuurlijk een sociaal wenselijk antwoord. Totdat het geld kost; dan is het ho maar!

Door veel meer op maat te verpakken, wordt er minder verpakkingsmateriaal gebruikt en veel minder lucht verplaatst. De hoeveelheid opvulmateriaal daalt daardoor ook. De beladingsgraad van de busjes kan hierdoor omhoog, want door slimmer te verpakken kunnen veel meer pakketjes in een rit worden meegenomen.

Dan is er nog de kwestie van het retourneren. Consumenten moeten bij hun aankoopproces kritischer kijken naar wat wel en niet nodig is. Niet lukraak een paar versies bestellen en – na een en ander gepast of bekeken te hebben – de rest maar weer retour sturen, gratis nog wel. Mijn remedie is heel simpel als doeltreffend: retouren gewoon belasten, zodat de consument bewuster z’n keuzes vooraf gaat maken.

We moeten er naartoe dat de grootte van de verpakking, het gewicht, de afstand en de retouropties in de juiste verhouding komen te staan en wat mij betreft hebben we dan gelijk een handvat om online winkelen extra te belasten. Want nu is het milieu in brede zin van het woord de dupe van de webshoppers.

Piet Jorritsma, directeur PaperChainManagement

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.