PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

P(R)IETPRAAT – Rust roest

Het is de laatste jaren hip geworden om ‘tegen’ een maatschappelijk verschijnsel te zijn. De lijst is schier onuitputtelijk: Zwarte Piet, Air BnB, cruiseschepen, toerisme, prostitutie, reclamefolders, Formule 1, et cetera. In talkshows kunnen pressiegroepen tegenwoordig hun politiek-sociaal correcte standpunt verdedigen. Het zijn veelal met groene vingers rondlopende despoten, die het als zelfbenoemde (politieke) elite goed voor elkaar hebben. Dat is natuurlijk altijd zo: brullen tegen iets waar je zelf geen last van hebt, deert niet!

Neem bijvoorbeeld de Amsterdamse binnenstad. Protestgroepen tegen van alles en nog wat vinden over het algemeen een gewillig oor bij de links-groene gemeentepolitiek. Zo verscheen er in het FD van 6 januari een artikel over de Amsterdamse Wallen, waar veel panden en ramen gesloten zijn. Ondernemers verliezen de lust om er nog actief te investeren. Leefbaarheid moet in balans worden gebracht met overlast; dat is duidelijk. Daar is de politiek in overleg met ondernemers aan zet. Maar bewoners die alles willen verbieden, omdat het gericht is op het grote geld en commercie, zeggen eigenlijk dat de Wallen een rustoord moeten worden, waar het vooral kwalitatief goed wonen is.

Ander voorbeeld: vorig jaar is het aantal cruiseschepen in Amsterdam ten opzichte van 2018 met 35% gedaald. Oorzaak: de hogere belastingen voor cruisereders. Ook hier gaat dus leefbaarheid voor economische dynamiek, die voor ons aller welvaartsniveau zo belangrijk is. Onderzoek heeft aangetoond dat cruisepassagiers een significante economische bijdrage leveren door shoppen, eten, drinken en het bezoeken van bezienswaardigheden. Door de cruiseterminal, die een aantal jaren geleden voor veel geld is neergezet, maar voor een deel te benutten, kiest de lokale politiek voor rust. Dat dit ten koste gaat van economische bedrijvigheid zal ze een zorg zijn.

De gemeente Amsterdam kan heel wat leren van Sydney, waar Kings Cross vergelijkbaar was met de Amsterdamse Wallen. Via lokale wetgeving heeft het stadsbestuur de rem gezet op de dynamiek in het uitgaansleven: drankverkoop aan banden, beperkte openingstijden, sluiting van bars enz., waardoor de dynamiek langzaamaan uit het uitgaansleven verdween. Lokale ondernemers sloten hun etablissementen en trokken zich terug als investeerders. De economische gevolgen waren desastreus. Deze rust is, net als in Amsterdam, de wens van een vermogende (politieke) elite die in deze buurt van haar dure vastgoed wilde genieten. Lokale bestuurders worden hiermee ook in Sydney onder druk gezet.

Amsterdam en Sydney hebben beide een gigantische economische dynamiek, die altijd gepaard gaat met spanningen tussen leefbaarheid en welvaart. Beide dienen gerespecteerd te worden, maar één ding is zeker: als wordt gekozen voor het rustscenario in een stad als Amsterdam, dan wordt het langzaamaan een ‘dode’ stad. En dat zou dan een onbedoeld effect zijn van een bewust gekozen pad door de groen-linkse kant van het stadsbestuur. Zo wordt het spreekwoord ‘rust roest’ vanzelf bewaarheid.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.