PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

P(r)ietpraat: Greenwashing als strijdmiddel

Na mijn laatste P(r)ietpraat was er een lezer die via LinkedIn reageerde op mijn verhaal met betrekking tot de wijze waarop de papier- en houtindustrie in Brussel wordt behandeld en min of meer voortdurend in een negatief daglicht wordt gezet. Een prominent lid van een Zweedse koepelorganisatie voor de bosbouw heeft de milieuridders in Brussel hierop gewezen. En terecht naar mijn idee. Maar de lezer van mijn column dacht daar anders over en kwam met de term ‘greenwashing’ voor het voetlicht. Leuk om hier eens nader op in te gaan.

Als we naar de betekenis van greenwashing kijken dan wordt daarmee bedoeld dat groepen of organisaties anderen juist ‘framen’ met betrekking tot hun gedrag, uitspraken of activiteiten. Zo van: wij doen het beter dan jullie; wij zijn goed en jullie niet! Er deugt huns inziens niets van wat er wordt beweerd.

Voor de ‘framing’ van hout- en papierindustrie worden allerlei onzinnige voorbeelden gebruikt. Zoals: papier is slecht voor het milieu en dus is het versturen van digitale nota’s en andere digitale informatie veel beter. Papieren kranten moeten tot het verleden gaan behoren en tijdschriften vallen onder de noemer ‘niet meer van deze tijd’. Hoe naïef kun je zijn. De digitalisten willen papier uitbannen en alles digitaal versturen. Maar wat ze blijkbaar niet weten is dat Nederland bijna vol staat met reusachtige datacenters die dit allemaal mogelijk maken. Over energieverbruik en uitstoot gesproken! En dan de vervuiling die daardoor wordt veroorzaakt… Geen woord daarover; ook niet in het Brusselse.

Reeds een aantal jaren is er sprake van een aanval op het verspreiden van folders. Folders moeten worden uitgebannen, zo is de visie van groen-linkse politieke politici. Amsterdam loopt daarbij voorop met haar ja-sticker beleid. Jonas van Lammeren van de Partij voor de Dieren in de hoofdstad stond menigmaal met het schuim nog op de mond als hij hierover sprak.

Helaas wordt nooit vermeld dat Nederland voorop loopt als het gaat om recycling en het verwerken van oud papier. De recycling quote ligt in Nederland op bijna 80%. En nog meer: al het ingezamelde oud papier wordt weer hergebruikt in de vorm van basisgrondstof voor de productie van nieuw papier. Over belasting van het milieu gesproken!

Het zal geen verbazing wekken dat juist de digitalisten en on-liners vooraan in de rij staan als gaat om het doen van bestellingen via webwinkels. En dan de berg niet verwerkbaar afval die dat met zich meebrengt. Wel eens de bende in de Amsterdamse straten gezien? En al die vervuilende autoritten die door bezorgers worden gemaakt? Daarover hoor je niemand.

Zo zijn er talloze voorbeelden aan te dragen tegen in dit geval de papierindustrie. Ook de drukindustrie heeft hier last van. Framing van industrieën brengt veel schade toe. Dit soort gezwellen lopen door tot in Brussel. En als er een plaats is waar ze greenwashing hebben uitgevonden, dan is het daar wel.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.