Plastic Pact stuit op kritiek

Het Plastic Pact dat in februari is gesloten tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en een 75-tal bedrijven en (milieu)organisaties, stuit op flinke kritiek.

De partijen hebben afgesproken dat in 2025 alle verpakkingen van plastic volledig recyclebaar moeten zijn, 70% moet worden gerecycled, 35% moet uit gerecycled materiaal bestaan en het totale gebruik van plastic in verpakkingen moet met 20% omlaag.

Uit de vele reacties blijkt dat het een complex vraagstuk is. Zo kan vervanging van plastic door andere materialen juist schadelijker zijn voor het milieu. Gerecycled papier of karton mag niet worden gebruikt voor verpakking van voedsel. Het voortdurend recyclen van verschillende soorten plastic door elkaar leidt tot een steeds laagwaardiger product.

Greenpeace spreekt van ‘een schijnoplossing’, omdat het Pact niets zegt over het aantal plastic verpakkingen, gesproken wordt over verpakkingen in het algemeen.

Brancheorganisatie Holland Bioplastics signaleert dat plastics waaraan bij hergebruik materialen uit fossiele plastics zijn toegevoegd, ten onrechte worden gedefinieerd als ‘bioplastics’.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.