PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

Onrust op papiermarkt blijft voorlopig

De markt voor grafisch papier blijft onrustig. Sterk gestegen kosten van de grondstoffen (oud papier, pulp), energie en transport worden door leveranciers in de prijzen verdisconteerd. Dit heeft tot gevolg dat alle Europese producenten van grafisch papier de prijzen reeds hebben verhoogd of met ingang van juli gaan verhogen.

De prijsverhogingen lopen op voor nieuwe leveringen of zelfs uitbreiding van bestaande tonnages van € 60 tot € 90 per ton. Het komt zelfs ook voor dat reeds bestaande afspraken worden heronderhandeld. Historisch lage prijzen gaan nu dus pijlsnel omhoog. Voor papierleveranciers is het niet langer mogelijk hun producten te blijven leveren onder de kostprijs.

Vraag naar papier stijgt
De vraag naar papier is sinds het begin van dit jaar stijgende. Er komt weer een opleving van de economie en dit is merkbaar in de vraag naar papier. Tegelijkertijd wordt de markt geconfronteerd met (forse) afbouw van productiecapaciteiten voor grafisch papier. Dit heeft weer tot gevolg dat het dringen wordt bij leveranciers om leveringen veilig te stellen. In deze spagaat zit de papierindustrie momenteel en het zal nog wel even duren voordat de rust wederkeert.

De afbouw van de capaciteit voor grafisch papier betekent niet dat deze productievolumes verdwijnen. Veel gaat in de richting van de verpakkingsindustrie. Een groot aantal machines zijn of worden omgebouwd voor de productie van vast papier voor de kartonproductie. Zo heeft Stora Enso de stap gezet om haar papierfabriek Sachsen in Duitsland van de hand te doen. Hierdoor komt op termijn meer dan 300.000 ton productiecapaciteit containerboard richting de verpakkingsindustrie.

Norske Skog laat in Golbey (Frankrijk) een van haar machines ombouwen voor de productie van containerboard. Er komt daarmee in 2023 circa 550.000 ton richting de verpakkingsmarkt. Na deze transformatie is Norske Skog nog steeds een van de grootste leveranciers van grafisch papier in Europa en de grootste producent van krantenpapier. Norske Skog speelt daarmee strategisch in op de almaar dalende vraag naar grafisch papier.

Verpakkingsmarkt groeit
In de verpakkingsmarkt is de vraag groeiende en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen, met gemiddelde groeipercentages van 5% en meer. Dit betreft zowel verpakkingen voor webshops als ook voor producten/levensmiddelen. De levertijden lopen op en de prijzen gaan ook in het verpakkingssegment snel omhoog. De meeste leveranciers hebben prijsverhogingen aangekondigd van € 50 tot € 80 per ton.

De productiecijfers van grafisch papier in Europa laten over de eerste vijf maanden van 2021 een opvallende beweging zien. In de grafiek wordt duidelijk dat de volumes in 2021 weer toenemen ten opzichte van 2020. Maar al met al is het oude niveau nog niet bereikt. Bezettingscijfers gaan momenteel weer in de richting van de 90%.

Boekpapier geeft als enige kwaliteit een relatief sterke groei te zien. Over de hele linie liggen de niveaus van 2019 nog ver weg. En daarmee is dus ook het herstel uiterst mager te noemen.

In de categorie SC papier liggen de leveringen in zowel offset als diepdruk nog 3% beneden het niveau van 2020. Bij het LWC is het beeld duidelijk anders: offset ligt nog circa 5% achter op 2020 maar in de diepdruk is dat percentage opgelopen tot 13%.

In het segment krantenpapier blijft het herstel in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië achter bij de rest van Europa. Wel is de capaciteit inmiddels op z’n retour (afbouw en sanering) en dat zorgt ervoor dat er meer balans is tussen vraag en aanbod.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.