PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

Nijpend tekort aan grondstoffen voor kunststof

De Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) signaleert grote problemen bij de toelevering van grondstoffen voor de fabricage van kunststof eindproducten. De problemen zijn er sinds begin dit jaar en dreigen voort te duren tot diep in de komende zomer, aldus de NRK. Het Afvalfonds Verpakkingen roept de kunststofindustrie op om zoveel mogelijk gebruik te maken van gerecycled plastic voor de productie van nieuwe producten en verpakkingen.

“Wij doen in Nederland ons best om zoveel mogelijk plastic verpakkingsafval te recyclen,” aldus Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van het Afvalfonds Verpakkingen. “Dit doen we met zijn allen – de consument, gemeenten, afvalinzamelaars en – verwerkers – op kosten van het verpakkend bedrijfsleven. Het zou een mooie stimulans zijn als de plasticindustrie minder plastic maakt uit aardolie en meer inzet op het gebruik van gerecycled plastic. Ook de overheid kan hierin een aanjagende rol spelen door circulair in te kopen en daarbij het gebruik van gerecycled materiaal als voorwaarde te stellen.”

In 2019 werd in Nederland 299.000 ton plastic verpakkingsafval gerecycled, 81% van alle verpakkingen. Als de vraag naar gerecycled materiaal toeneemt, zal ook de waarde stijgen, denkt het Afvalfonds Verpakkingen. Op dit moment is het goedkoper om plastic uit aardolie te produceren.

Gescheiden inzameling plastic
Amsterdam is sinds begin dit jaar gestopt met het gescheiden inzamelen van plastic afval van huishoudens, want afvalverwerkers bereiken met nascheiding een veel beter resultaat. Via bronscheiding (thuis afval scheiden) wordt er zo’n 20 kilo plastic per persoon per jaar gescheiden. Afvalverwerkers halen gemiddeld 50 kilo.

In een groot aantal gemeenten, waaronder Leiden, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Vlaardingen, Schiedam en Capelle aan den IJssel was al eerder besloten te stoppen met gescheiden inzamelen van plastic. Afvalverwerker Omrin in Friesland verzorgt de nascheiding van het huishoudelijk afval in 35 gemeenten in Friesland, Groningen, Drenthe en Zuid-Holland.

Tijdens de afvalverwerking kan het plastic zelfs in verschillende soorten worden gescheiden. Als granulaat kan het worden hergebruikt in de verpakkingsindustrie en voor consumentenproducten.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.