Nieuwe organisatie bereiksonderzoek

Er komt een nieuwe organisatie voor crossmediaal bereiksonderzoek. De betrokken organisaties in Nederland hebben daartoe een zogheten Request for Proposal (RfP) gepubliceerd voor de opzet en uitvoering.

Nederland is het eerste land in de wereld waarin een tender wordt gestart voor een crossmediaal bereiksonderzoek. Dit onderzoek gaat het ‘kijken’, ‘lezen’ en ‘luisteren’ naar/ van media en reclame via alle beschikbare kanalen, online en offline, samenbrengen. Aan onderzoekbureaus wordt gevraagd om met voorstellen te komen. Dit najaar wordt daaruit een keuze gemaakt.

De Stichting Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM), Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO), Stichting Kijk-Onderzoek (SKO) en de Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) werken hier nauw samen. Via deze organisaties zijn alle grote Nederlandse media-exploitanten en omroepen betrokken, alsmede de bond van adverteerders (BVA) en het Platform Media Adviesbureaus (PMA).

Continu inzicht

De nieuwe standaard moet meer en continu inzicht geven in het crossmediale bereik en gebruik van media en reclame door doelgroepen. Het onderzoek dient toekomstbestendig te zijn door aan nieuwe vormen van mediaplanning, -inkoop en trading tegemoet te komen, zoals: addressable advertising, programmatic, mobile, SVOD-media.

Over de organisatievorm en de mogelijke transitie naar een nieuwe organisatie wordt de komende maanden verder gesproken.

Naar nieuwsoverzicht