‘Nieuw’ Spotta nog sterker in folderpakketten

Nadat Arcis in februari PostNL-dochter Spotta overnam, heeft dit consortium nu ook Axender ingelijfd. Alle activiteiten zijn onder de naam Spotta samengebracht. Het ‘nieuwe’ Spotta bezorgt wekelijks folderpakketten bij 5,7 miljoen huishoudens.

Arcis is een beheermaatschappij van Em. De Jong, Print Nerds (Print.com), Shatho Beheer en nu ook Axender Holding. Door de samenvoeging is de continuïteit gewaarborgd in een markt die zwaar onder druk staat, aldus Arcis. Bij de integratie staan continuïteit, kwaliteit en het verhogen van bereik en efficiency voorop. De aandeelhouders willen zowel fysieke als digitale producten door ontwikkelen. Duurzaamheid speelt bij dit alles een belangrijke rol. Spotta is reeds online actief met folders.nl, waarbij de consument folders digitaal kan bekijken. De komende tijd wordt geïnvesteerd in het ontwikkelen van een plasticvrije verpakking van de folder-pakketten.

Zwaar weer

Retailers en uitgevers van huis-aan-huiskranten verkeren in zwaar weer en annuleren hun verspreidingen of stellen deze tijdelijk uit. Het aantal te verspreiden reclamefolders en advertenties in huis-aan-huiskranten is door de coronacrisis enorm snel gedaald. Daarnaast stellen de maatregelen van het RIVM en het ziekteverzuim de verspreidorganisaties voor grote uitdagingen bij het bezorgen. Daarom zijn de verspreidnetwerken van Spotta en Axender versneld samengevoegd. Zo is de continuïteit van de folderverspreiding gewaarborgd.

De nieuwe directie bestaat uit CEO Yme Pasma (voormalig directeur Spotta), Thomas Hopman (commercieel directeur, afkomstig uit de Axender organisatie) en Ron Paulissen (operationeel directeur, afkomstig uit de Spotta organisatie).

Thomas Hopman: “Ondanks veel annuleringen door gesloten winkels, kunnen we nog steeds de folders blijven verspreiden voor onze klanten waarvan de winkels geopend zijn. De reclamefolder is in deze uiterst moeilijke periode één van de weinige media om aanbiedingen op een gepaste wijze bij de consument aan te bieden. Wij hopen dat de omstandigheden snel beter worden en verder kunnen gaan met het optimaliseren van het grootste bereik voor reclamefolders en weekbladen en werken aan een duurzame toekomst voor de nieuwe organisatie.

Rechtszaken tegen invoering JA/JA-sticker

De introductie van de JA/JA-sticker, waardoor het ongeadresseerd bezorgen van folderpakketten onmogelijk wordt, drukte zwaar op de verspreiders. Belangenorganisaties MailDB en de KVGO voeren rechtszaken tegen de invoering, met wisselend succes. De gemeente Rotterdam gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter in kort geding, die eind maart bepaalde dat de redelijke termijn voor invoering 20 maanden is. Die termijn vangt aan op de datum dat de gemeenteraad de afvalstoffenverordening heeft aangenomen. Op basis van deze uitspraak mocht de gemeente Rotterdam het opt-in systeem met de JA/JA-sticker niet per 1 april 2020 invoeren.

In Den Haag nam de gemeenteraad 26 maart in dit kader een wijziging van de afvalstoffenverordening aan en bepaalde dat die per 1 juli 2020 in werking zal treden. De gemeenteraad handelt daarmee niet in overeenstemming met de uitspraak van de rechter in Rotterdam, die een overgangstermijn van 20 maanden bepaalde.

Het juridische gevecht is van lange adem, want nog niet bekend is wanneer het gerechtshof het beroep van de gemeente Rotterdam gaat behandelen.

Spotta wil de digitale producten, zoals Folders.nl, doorontwikkelen.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.