KIDV: Verpakkingen beter recyclebaar maken

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft de Recyclecheck 2021 gepresenteerd, een handig hulpmiddel voor bedrijven om verpakkingen van karton en papier beter recyclebaar te maken. De Recyclecheck bestaat uit een beslisboom met vragen. Daarnaast is een lijst met aandachtspunten opgenomen om de recyclebaarheid van papier- en kartonverpakkingen te verbeteren.

Bij het opstellen van de Recyclecheck is uitgegaan van het huidige systeem van inzamelen, eventueel sorteren en recyclen van verpakkingen in Nederland en wordt uitgegaan van gebruikte verpakkingen van papier en karton die bij mensen thuis worden weggegooid.

Uitgebreid wordt onder meer ingegaan op de consequenties die product- en voedselresten hebben in het recyclingproces, en ook laminaten, lakken en coatings, lijm, inkten en vezeltypes. Het KIDV heeft zeven tips opgesteld bij de ontwikkeling van een duurzame verpakking. In elk geval moet een verpakking voldoen aan de wettelijke Essentiële Eisen.

Scheidingswijzer
Om te zorgen dat papier door consumenten optimaal wordt gescheiden voor recycling, heeft de Stichting Papier Recycling Nederland (PRN) de Scheidingswijzer Oudpapier ontwikkeld, Aan de hand hiervan kunnen mensen gemakkelijk zien wat er wel en niet in de papierbak hoort. Ingezameld papier en karton dat is vervuild heeft er onder meer voor gezorgd dat China de import van oud papier sterk aan banden heeft gelegd. Mondkapjes worden overigens nog niet genoemd in de Scheidingswijzer; die horen bij restafval.

www.kidv.nl

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.