Karton wordt steeds duurder

Als gevolg van sterk gestegen prijzen van celstof, pulp en ook oud papier worden kartonproducten (liners, etc.) steeds duurder. Vooralsnog laat het spectrum van prijsverhogingen een wisselend beeld zien op de papiermarkt, maar bij de kartonprijzen is het veel duidelijker.

De vraag naar karton neemt een enorme vlucht, waardoor ook de levertijden oplopen, soms wel meer dan twee maanden. De verpakkingsdrukkers zijn dan ook medio 2017 geconfronteerd met prijsverhogingen van 5% tot 8%.

Importregels China

De export van oud papier naar China blijft onveranderd sterk. Maar de Chinese overheid legt via nieuwe importregels de toevoer van gemixed oud papier wel aan banden. Dit soort maatregelen zorgen voor nog meer opwaartse druk op de oud papierprijzen.

Nevenstaande grafiek geeft het verloop van waste paper prices over de laatste twee jaar weer. Afhankelijk van vraag en aanbod is er sprake van een grillig verloop, maar deze prijzen zijn wel met meer dan 30% gestegen in ruim twee jaar tijd.

Test- en kraftliners

In de markt voor test- en kraftliners – basisgrondstoffen voor de karton- en verpakkingsindustrie –  is de prijsontwikkeling zeer gestaag stijgend, zoals ook in nevenstaande grafiek goed is te zien.

Over heel Europa zijn prijsstijgingen voor kraftliners en testliners voor de tweede helft van dit jaar doorgezet van 8% tot 10%. Ook de prijzen van energie en logistiek hebben een opdrijvend effect teweeg gebracht. De verwachting is dat in het laatste kwartaal de prijzen voor zowel grafisch papier (gestreken en ongestreken offset) als ook de grondstoffen voor de verpakkingsindustrie zullen toenemen.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.