PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

Hoge Raad zegt ja tegen opt-in Amsterdam

De kogel is door de kerk! De Hoge Raad, ons hoogste rechtscollege, heeft 24 september het besluit van de Amsterdamse gemeenteraad goedgekeurd dat verbiedt om ongeadresseerde folders in de stad te bezorgen. Alleen bij mensen met een Ja-sticker op de brievenbus mogen de folderverspreiders dat nog doen. De cassatieprocedure werd door MailDB gezamenlijk met de KVGO gevoerd.

De lijst met gemeenten die de Ja/Ja-sticker verplicht stellen wordt daardoor nog langer, want in sommige plaatsen hing de invoering af van deze uitspraak van de Hoge Raad. Maar er is ook een flink aantal gemeenten dat geen opt-in wil invoeren. Landelijk is het een chaotisch beeld, omdat elke gemeente zelf het beleid op dit gebied bepaalt. Er zijn dus nog meer dan 300 gemeenten waar helemaal geen regels voor folders gelden en de bewoners met Ja/Nee- en Nee/Nee-stickers aangeven of ze prijs stellen op folders of een huis-aan-huisblad. Zonder sticker mogen daar gewoon folders worden bezorgd.

Lokale retailers die folders verspreiden weten soms niet meer waar ze aan toe zijn omdat de invoering van de sticker in tal van gemeenten op het allerlaatste moment werd uitgesteld. Groen Links spant zich met name overal in om de opt-in regeling erdoor te drukken, maar in een flink aantal gemeenten krijgen ze hun zin niet. Volgens de website Folderpreventie.nl, een initiatief van Trashless, is een voorstel in de gemeenteraad voor de invoering van de Ja/Ja-sticker onder meer verworpen in Alkmaar, Almere, Amstelveen, Alphen a/d Rijn, Moerdijk, Boxtel, Laarbeek, ’s-Hertogenbosch, Wijchen, Zeist, De Bilt, Apeldoorn, Hoogeveen, Smallingerland en Westerwolde.

Invoering gaat door
Per 1 oktober wordt onder meer in Ridderkerk, Barendrecht en Maasluis de Ja/Ja-sticker ingevoerd en in Vlaardingen op 1 januari 2022. De gemeente Schiedam koos na lange procedures voor invoering op 1 augustus jongstleden.

De gemeente Zaanstad worstelt met de invoerdatum. Eind 2017 werd de motie aangenomen met 1 januari 2019 als invoerdatum. In mei van dat jaar werd de invoering uitgesteld en in september 2019 kwam er groen licht. Medio 2020 zou de sticker beschikbaar komen, maar daar kwam weer uitstel op voort tot ‘voor de zomer‘ van 2021, maar daar is het ook niet van gekomen.

De Ja/Ja-sticker is reeds eerder ingevoerd in Amsterdam, Utrecht, Tilburg, Haarlem, Den Haag, Leiden, Rotterdam, Baarn, Rijssen-Holten, Pijnacker-Nootdorp, Schiedam en Oegstgeest.

Compensatie oud papier
Opmerkelijk is ook dat sommige gemeenten inzien dat door de invoering van de Ja/Ja-sticker minder oud papier zal worden ingezameld. Zo zal de gemeente Enschede, die de Ja/Ja-sticker per 1 januari 2022 invoert, scholen en verenigingen compenseren als zij minder opbrengsten uit oud papier hebben.

Folders kiezen
Voor de bezorging van de papieren folder zijn inmiddels alternatieven ontwikkeld. Zo heeft verspreider Spotta Folderkiezer.nl, een website waar mensen zelf hun folderpakket kunnen samenstellen. Na een keuze van minimaal vijf folders wordt het pakket wekelijks gratis op zaterdag als geadresseerde post bezorgd. Naast folders kan gekozen worden voor extra’s in het folderpakket, zoals samples, kortingsbonnen of een lokale folder. Kiesjefolders.nl biedt een soortgelijk concept, maar stelt als eis dat minimaal zes folders worden geselecteerd. De bezorging per post is op dinsdag.

Magazine City haakt in
Het huis-aan-huis-blad City haakt handig in op het anti-folder sentiment. City wordt nu wekelijks reeds verspreid in zeven grote Nederlandse steden: alle stadsdelen in Amsterdam (behalve centrum), Rotterdam, Leiden, Utrecht, Den Haag, Tilburg en Haarlem. De totale oplage bedraagt 700.000. De content moet voor minstens 25 procent uit onafhankelijke journalistiek bestaan (voor Rotterdam geldt 30 procent), wat dus betekent dat driekwart van het magazine met advertenties is gevuld. Overigens adverteert ook de Nederlandse overheid met landelijke campagnes in City. Folderverspreider Spotta doet de landelijke advertentieverkoop en regelt de bezorging. Het magazine wordt gedrukt bij Koninklijke E.M. de Jong in Baarle-Nassau.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.