Groeiende weerstand tegen ja/ja-sticker

De invoering van de ja/ja-sticker, bedoeld om de verspreiding van reclamedrukwerk terug te dringen, stuit op steeds meer weerstand. Amsterdam was de eerste met deze maatregel en grote steden als Utrecht, Tilburg, Den Haag en Haarlem volgen binnenkort.

Utrecht is de enige gemeente die ook de huis-aan-huis-bladen wil weren, en daar lopen de uitgevers nu tegen te hoop. De belangenclub Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) spreekt van ‘ondoordacht gemeentelijk milieubeleid’, waardoor ‘de lokale journalistiek het loodje gaat leggen’. De NNP heeft een brandbrief geschreven naar minister Arie Slob (Media) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. ‘Als dit ondoordachte beleid navolging krijgt, is het einde verhaal voor onafhankelijke huis-aan-huis journalistiek’, aldus de NNP. Nederland telt momenteel bijna 400 wekelijkse huis-aan-huiskranten.

Nee tegen ja/ja-sticker
Tal van gemeenten bekijken de invoering van de ja/ja-sticker met argusogen. De gemeente Westland (34 stemmen tegen en 2 voor!) gaat niet over tot invoering. Dit is ook het geval in de gemeenten Beverwijk, Almere, Amstelveen, Barneveld, Apeldoorn en ’s-Hertogenbosch. In Assen, Zaandam en Breda is de invoering voorlopig uitgesteld. Winkelstraten kennen steeds meer leegstand en deze gemeenten zijn zich steeds meer bewust van het negatieve effect van de ja/ja-sticker op de plaatselijke middenstand.

Meer Citykranten
Het concept van de in 2018 geïntroduceerde Amsterdamse Citykrant wordt uitgebreid naar Haarlem en Tilburg. Deze huis-aan-huis-krant met advertenties en lokale informatie blijkt voor retailers een effectief antwoord op de ja/ja-sticker.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.