Gevecht om webshopper barst los

Fysieke winkels hebben het zwaar door de concurrentie van webshops. Een groot aantal kledingwinkels heeft de afgelopen maanden de deuren moeten sluiten. Alle hens is aan dek nu Amazon zich sinds vandaag op de Nederlandse markt manifesteert met producten in meer dan 30 categorieën, waaronder kleding.

Het Canadese warenhuis Hudson’s Bay dacht wel even Nederland te veroveren, maar kwam van een koude kermis thuis. De vijftien filialen, waarin kleding een prominent deel van het assortiment vormde, werden 1 januari gesloten, nadat het faillissement van de Nederlandse tak was uitgesproken.

Vorig jaar ging een flink aantal fysieke kledingwinkels failliet: Coolcat (80 filialen), Witteveen (30), Miller & Monroe (72) en Sylver (8). Sissy-Boy (45) maakt een doorstart, waarvan de uitkomst nog niet duidelijk is. Dit voorjaar sluiten 38 van de 50 winkels van Steps en alle 14 winkels van Promiss. Het Belgische moederbedrijf FNG gaat de kleding van de twee merken alleen nog via webwinkels verkopen. Didi (81 winkels) ging begin dit jaar failliet.


Bol.com is zojuist begonnen met het verkopen van kleding, van onder andere About You, Jack & Jones, Miss Etam en Zeeman. About You is een snelgroeidende Europese e-commerce onderneming, met 1.200 merken en 250.000 artikelen, waardoor Bol.com met kleding direct flink op de kaart staat. Bol.com verkocht sinds 2015 al wel sportkleding.

 


Zeeman gaat zich – mede blijkens de aansluiting bij Bol.com – meer richten op verkoop via het web en sluit in Nederland de komende vijf jaar circa 70 van de ruim 500 filialen. In zeven landen heeft Zeeman meer dan 1.300 winkels. De sluiting zou geen verband houden met slechte resultaten, want de omzet van de textielsuper groeit nog altijd. Slechtlopende winkels sluiten en op andere plaatsen worden er weer nieuwe geopend. De afgelopen vijf jaar zijn er meer dan dertig Zeeman-winkels in vooral kleine Nederlandse plaatsen gesloten. In Zuid-Europa expandeert Zeeman juist. Zo werden in Spanje in vijf jaar tijd 44 winkels geopend en zal dit aantal groeien tot 100.

 


Amazon verkocht tot dusverre alleen e-boeken in Nederland. Daar komen per vandaag ‘miljoenen producten’ in meer dan dertig categorieën bij, waaronder kleding. Verkopende partijen kunnen zich registreren via services.amazon.nl. Distributiecentra in Nederland heeft Amazon nog niet. In Duitsland zijn er reeds 24, waarvan de laatste afgelopen jaar in Mönchengladbach werd geopend.

Vergeleken met de Nederlandse concurrentie is Amazon een gigant, met een jaaromzet in 2018 van bijna 233 miljard dollar en ruim 10 miljard dollar winst. Nederland wordt het 16de land waarin Amazon actief wordt. Bol.com, Coolblue, Zalando, Mediamarkt en Wehkamp zullen zich schrap moeten zetten om de concurrentie van Amazon de baas te worden.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.