Gemeenten aarzelen over JA-sticker

De JA-sticker wordt niet in alle gemeenten omarmd. Zo wil het college van B&W in Nijmegen nog niet overstappen, in afwachting van een bodemprocedure die folderverspreiders tegen de gemeente Amsterdam voeren. Ook merkt het college op dat door de coronacrisis de retailsector onder grote druk staat, wat ook al te zien is in dunnere folderpakketten.

De gelezen folders belanden grotendeels bij het oudpapier, en nu die hoeveelheid slinkt, hebben verenigingen die oudpapier inzamelen minder inkomsten, een onvoorzien neveneffect. Daarnaast droogt ook de toevoer van oud papier voor recycling op.

Proef Spotta in Ede
In Ede heeft Spotta een proef gedaan in samenwerking met de gemeente om het huidige opt-out systeem te intensiveren, een alternatief voor de invoering van de JA-sticker. Bewoners van 14 bezorgwijken (4.800 huishoudens) kregen een informatiebrief over het opt-out systeem met daarin een JA-sticker. Hierdoor heeft 7% van de adressen een sticker geplakt.

Uit de pilot blijkt dat het extra onder de aandacht brengen van het huidige opt-out systeem werkt om bewoners te activeren een keuze te maken om wel of geen folders te ontvangen. Daarbij is het een eenvoudige en kostenbesparende manier in vergelijking met het invoeren en handhaven van het opt-in systeem (JA-sticker).

De gemeente Ede is positief en heeft de resultaten gedeeld met (buurt)gemeentes. Wageningen, Veldhoven en Zundert hebben ook interesse. Ook in Horst aan de Maas wil de gemeente inwoners bewust te maken door stickers bij alle inwoners te bezorgen.

Onvrede over sticker
In Pijnacker-Nootdorp zijn ondernemers heel erg ontevreden over de invoering van de nieuwe JA-sticker. Jeroen van Dongen, eigenaar van Expert, vertelde aan de lokale nieuwssite Telstar dat hij het typisch een actie vindt die mensen achter hun bureau hebben bedacht. “Zonder na te denken over de consequenties en zonder ook eerst eens goed te overleggen met de mensen en de ondernemers voor wie het grote gevolgen kan hebben.”

Expert verspreidt 48 keer per jaar een folder van vier tot acht pagina’s. “Daar kan geen advertentie in een krant tegenop”, aldus Van Dongen. “Je kunt daarin nooit die productinformatie kwijt die je in een folder wel kunt laten zien.”

Uit onderzoek van de franchise-organisatie Expert zou blijken dat 11 procent van de omzet in bruingoed en witgoed direct gerelateerd is aan de folder.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.