PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

Franse JA-sticker roept ook vragen op

In Frankrijk is ook een heuse discussie gaande over de ‘Oui-Pub’ sticker. Net als in Nederland wordt door pressiegroepen actie gevoerd om een JA-sticker op de brievenbus in te voeren. Dit om aan te geven dat bewust wordt gekozen om drukwerk te ontvangen.

Door andere Franse groeperingen wordt het plakken van dit soort stickers juist als overbodig gezien en ontbreekt het aan wettelijke basis om de stickerplicht door te voeren. Zo is slechts 27% van de Fransen voor de stickerplicht, blijkt uit een consumentenonderzoek.

Inmiddels hebben La Poste en Mediapost een onafhankelijk onderzoek door Quantis Consultancy laten uitvoeren naar de impact van drukwerk op het klimaat. In Frankrijk worden jaarlijks meer dan 18 miljard reclamefolders verspreid, wat neerkomt op 894.000 ton papier, ofwel 30 kilo folders per jaar per brievenbus.

De conclusie is dat op een groot aantal punten de gewone papieren folder beter scoort dan campagnes op websites en sociale media. Zo heeft een videocampagne op social media een driemaal grotere (negatieve) klimaat-impact dan een folder. En een folder van een supermarkt heeft slecht 50% van de impact van een papierloos alternatief. Het traditionele papieren reclameproduct heeft veel minder impact op het milieu dan alle nieuwe media die wereldwijd energieverslindende datacenters aanjagen, zo blijkt uit het onderzoek. Dit dan nog los van de mogelijkheden die papieren producten bieden als het gaat om recycling en grondstoffen voor nieuwe producten. Ook dit heeft een positief effect op de totale productiecyclus; dit in tegenstelling tot ‘digital advertising’.

Dwang of zelf kiezen
De discussie spitst zich in Frankrijk toe op de vraag of burgers dus gedwongen moeten worden actie te ondernemen om drukwerk te ontvangen of dat men zelf eenvoudigweg kiest door een ‘Stop-Pub’ (NEE/NEE-sticker).

In het Franse onderzoek blijkt dat 17% een NEE-NEE sticker op de bus heeft geplakt. Men verwacht dat dit op zal lopen tot circa 34%. Slechts 27% geeft aan een ‘Oui-Pub’ sticker te prevaleren. Vooralsnog moet de Franse consument het met een ‘Stop-Pub’ sticker doen.

Al met al is het dus te vroeg te concluderen dat de Franse bevolking voorstander is van een JA-sticker. Het huidige systeem van de NEE-NEE sticker werkt afdoende en het doorvoeren van een nieuw systeem, dat veronderstelt een positief effect te hebben op klimaatvraagstukken, moet breder en in z’n volle omvang in vergelijking met vooral de ‘digital world’ grondiger worden onderzocht.

In de Franse senaat werden op 15 juni drie amendementen weggestemd om de ‘Oui Pub’-sticker in te voeren. Er zal alleen op kleine schaal de komende jaren mee worden geëxperimenteerd.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.