PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

Fiets verslaat datacentrum

Even googelen, prijzen vergelijken en dan een aankoop doen bij een webshop. Soms wordt al binnen een dag de bestelling geleverd. Hoe gemakkelijk! Maar erg milieubewust is het niet. Internetten zorgt alleen al voor een enorme toename van het stroomverbruik. Datacenters, die ervoor zorgen dat al die leuke websites, filmpjes, foto’s en berichten binnen een seconde tevoorschijn komen, zijn enorme energieslurpers.

Zo bleek onlangs dat een park met 82 windmolens van Vattenfal in de Wieringermeer, dat groene stroom kan opwekken voor 370.000 huishoudens, alleen maar levert aan een nieuw datacentrum van Microsoft in het nabijgelegen Middenmeer (een investering van 2 miljard euro). Het plan om de restwarmte van het datacentrum te gebruiken voor de verwarming van kassen bleek bovendien vooralsnog niet realiseerbaar. Ook Google heeft een groot datacentrum in de Wieringermeer (en ook nog een in Groningen). Nederland is zo’n ideale vestigingsplaats voor datacentra (er zijn er al vele tientallen) dat naar schatting meer dan 3 procent van het landelijke stroomverbruik daaraan opgaat.

De ‘Last Mile’

Internetten is dus niet milieubewust, maar bestellen bij een webshop nog minder. Dat zette Het Financieele Dagblad onlangs in een graphic uiteen. Verwijzend naar een Deens onderzoek, waarbij het vervoer van een paar schoenen wordt gevolgd uit China, blijkt dat niet alleen de productie en het vervoer een uitstoot van circa 11,06 kilo CO2 oplevert, de bezorging per koeriersdienst voegt daar nog eens zo’n 2,55 kilo CO2 aan toe. In dat laatste stukje (de ‘Last Mile’) is een grote winst te behalen: wanneer de koper per fiets naar de schoenenwinkel gaat, is dat slechts 0,18 kilo CO2. Dat is dus nog niet zo’n gekke afweging bij de aankoop van nieuw schoeisel.

Kanttekening DDA

De organisatie Dutch Data Centers (DDA) plaatst een kanttekening bij de aanname dat datacentra veel energie gebruiken:“Nu iedereen thuiswerkt, dankzij datacenters, is ons energieverbruik afgenomen en onze CO2-uitstoot gereduceerd door minder woon-werkverkeer, blijkt uit rapporten van IEA en CE Delft. Zo zagen we een daling in het Nederlands energieverbruik met 8% in maart 2020. Ook na de corona-crisis zal deze thuiswerktrend zich naar verwachting voortzetten.”

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.