EU: weg met wegwerpplastic

De Europese Unie wil minder wegwerpplastics voor verpakkingen en meer plastic inzamelen en recyclen, zodat de hoeveelheid ‘plastic soep’ in zee vermindert. Daarom wordt op 3 juli de Europese SUP-richtlijn (Single Use Plastics) van kracht, die direct effect heeft op een aantal verpakkingstypes, zoals drinkbekers, zakjes, wikkels en containers van voedingsmiddelen.

Alle EU-lidstaten nemen deze richtlijn op in hun wetgeving. Nederland doet dat via een Algemene maatregel van bestuur (AMvB). Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) biedt zes beslisbomen, waarmee bedrijven kunnen beoordelen of hun verpakkingen onder de SUP-wetgeving vallen en of de verpakking voldoet aan de nieuwe voorschriften.

Het gaat om de volgende categorieën:

In de beslisbomen staan alleen maatregelen voor verpakkingen, inclusief onderdelen, zoals rietjes en bestek, die op 15 maart bekend werden gemaakt. De komende maanden volgt een nadere uitwerking door de Europese Commissie en worden de beslisbomen daaraan aangepast.

Doppen en deksels
De SUP-richtlijn heeft nog meer in petto: vanaf 2024 moeten doppen en deksels vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen, zodat ze automatisch worden ingeleverd voor recycling. Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minstens een kwart uit gerecyclede kunststoffen bestaan en vijf jaar later minstens 30 procent. De ambitie is om in 2025 minimaal 77 procent van alle plastic drinkflessen tot 3 liter in te zamelen. In 2029 moet dit minimaal 90 procent zijn.

Statiegeld op plastic flesjes
Op 1 juli wordt statiegeld op plastic flesjes ingevoerd om de hoeveelheid plastic zwerfafval flink te verminderen. Voor ieder flesje met een inhoud van minder dan een liter wordt dan 15 cent statiegeld gerekend. Supermarkten, winkels op stations, tankstations langs de weg en cateraars moeten de lege flesjes innemen.

De lawine lege blikjes die overal langs de wegen ligt, omdat automobilisten ze achteloos uit het raam gooien, wordt wellicht ook aangepakt. Dit najaar wordt door de politiek besloten of ook op blikjes statiegeld wordt geheven. Dan kan blikjes en flesjes rapen in de wegbermen een lucratieve bijverdienste worden.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.