Efficiënt verpakken loont altijd

Piet Jorritsma, directeur van PaperChainManagement, moest na een bericht in onze vorige nieuwsbrief in de Nederlandse en Belgische media tekst en uitleg geven over de stijgende kosten van verpakkingen. Er is een onbalans in vraag en aanbod, waar voorlopig nog geen kentering in te verwachten is, zo legde Jorritsma uit.

De consultants van PCM zien bij veel maakbedrijven en retailers zeer goede mogelijkheden om te besparen, wellicht niet zozeer in prijs, maar wel in het efficiënt verpakken van het product. ‘Is het wel nodig om er nog een omdoos om te doen (less is more)’ en ‘Hoeveel lucht wordt er eigenlijk verplaatst?’, zijn vragen die er toe doen.

Toeslag op volume
Post NL heeft aangekondigd dat er in de toekomst niet alleen op gewicht zal worden afgerekend, maar ook zal het volume een toeslag bepalen die flink in de papieren kan lopen. Daarnaast is het natuurlijk onze plicht om bewust met materialen en resources om te gaan.

Minder lucht verplaatsen zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld ook minder opvulmateriaal nodig is. Onze ervaring leert dat er door de jaren heen ongemerkt specificaties van omdozen bij zijn gekomen, die bijna dezelfde zijn als een reeds bestaande doos. Zonde, want met enige aandacht kan het aantal dozen teruggedrongen worden en veel efficiënter worden ingezet.

Besparing in het verschiet
Natuurlijk gaan prijzen omhoog als er meer vraag is, maar goed kijken naar het huidige verpakkingsmateriaal kan al zeker besparing opleveren van keiharde euro’s. Het gebruik van te veel en een te zware kwaliteit karton is dikwijls zonde van het geld en komt ook de duurzaamheid niet ten goede.

Tip: doe als bedrijf niet aan greenwashing, maar handel met gezond verstand, dit kan ook nog wat opleveren. De consultants van PCM geven hierover graag kosteloos advies.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.