‘€ 1 miljard minder mediabestedingen in 2020’

Het omzetverlies aan mediabestedingen in Nederland komt dit jaar uit op € 1 miljard euro. Dat is een daling van 22% ten opzichte van vorig jaar. Dat is de schatting van marktonderzoeker Nielsen. De mediabestedingen over 2019 lieten juist een stijging van 3,9% zien op een totaalbudget van € 4,7 miljard. Die cijfers zijn door de coronacrisis dus al direct achterhaald.

Nielsen maakte bij de presentatie van de jaarcijfers bekend dat in de sterke groei in 2019, die ver boven het marktgemiddelde lag, het aandeel van online verder steeg tot 45%. Vijf jaar geleden was dat nog 35%. Televisie leverde in 2019 een half procentpunt in, maar handhaafde zich als tweede mediumtype. Printmedia bleven na sponsoring het vierde mediumtype. Aan die positie zal de komende jaren niet snel iets veranderen, verwacht Nielsen, maar aan het aandeel zelf wel. Dat nam de laatste jaren met gemiddeld anderhalf procentpunt per jaar af. Folders noteerden een 22,1% lagere omzet. Advertenties in dagbladen daalden ‘slechts’ 6,2%. Magazines daalden ook flink (-14,5%).

Revu bijlage Panorama

In Nederland zal uitgeverij Pijper Media de Nieuwe Revu als bijlage van de Panorama uit gaan geven. Het weekblad, dat 67 jaar een zelfstandige titel was, wordt een bijlage van weekblad Panorama, waarvan de redactie ook de kolommen van de Nieuwe Revu zal moeten vullen. De hoofdredacteur van Nieuwe Revu is ontslagen; de redactie bestond verder uit freelancers.
De oplages van Nederlandse publiekstijdschriften zijn volgens Bladendokter.nl de afgelopen 15 jaar bijna gehalveerd. De totale hoeveelheid in druk was in 2006 nog zo’n 679 miljoen en inmiddels is dat gedaald naar 365 miljoen. De afgelopen jaren bedroeg de gemiddelde daling ongeveer 4,5% per jaar. Bijna de helft van jongeren tot 24 jaar leest helemaal geen tijdschriften meer.

Digitaal NRC groeit sterk

De digitale oplage van landelijke kranten stijgt. NRC meldt een mijlpaal: het aantal mensen dat gemiddeld per dag een betaald recht heeft op digitale toegang tot NRC-journalistiek is nu hoger dan het aantal abonnees met een papieren krant (totaal ongeveer 277.000, een stijging met ruim 8.000 sinds begin dit jaar).
Kranten en tijdschriften worden wereldwijd zwaar geraakt door de coronacrisis. Zo hakt de Australische uitgever News Corp in de portfolio met 112 regionale en lokale titels: 76 stoppen met print en gaan over digitale publicatie. Voor 36 titels wordt geen toekomst meer gezien, die sluiten de deuren.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.