Duitse drukkerijen in ernstige problemen

Drie Duitse drukkerijen verkeren in zwaar weer. OZ-Druck & Medien GmbH in Rheinfelden heeft op 1 oktober uitstel van betaling gekregen. Het bedrijf met 65 werknemers draait ondertussen door. Ondanks een vol orderboek raakte de drukkerij toch in problemen doordat een financier zich terugtrok. Volgens de curator zijn er al gesprekken met potentiële investeerders gevoerd.

Heer Medien Gruppe uit Sindelfingen heeft ook uitstel van betaling gekregen. Tot de groep behoren Heer Medienholding, Körner Druck, WPM Druck, Walter Digital en Kraft Premium. Er staan 550 banen op de tocht. Volgens het bedrijf was er in de maanden mei-juli een onvoorziene teruggang, plus hogere energiekosten en sterk gestegen papierprijzen. Er worden investeerders gezocht en het bedrijf wil ingrijpend saneren.

LVZ-Druckerei in Stahmeln, de eigen drukkerij van de Leipziger Volkszeitung, gaat eind volgend jaar sluiten. In totaal verliezen 260 werknemers hun baan. Het besluit van Bild Zeitung om bij LVZ-Druckerei niet langer de centrale Duitse edities te laten drukken was de nekslag.

Ga terug