Coronacrisis geeft grafische industrie zware tik

Het is al langer zwaar weer in de grafische industrie. Deels omdat bedrijven er niet altijd even fit voorstaan, maar de coronacrisis heeft daarbovenop nog een zware tik uitgedeeld. De belangrijke vakbeurs Drupa is verschoven naar voorjaar 2021. Twee belangrijke exposanten hebben ook voor die datum reeds afgezegd.

In België is Hoorens Printing zwaar getroffen. De laatste jaren was de bezetting al mager en waren de tarieven voor retailklanten te laag. De volledige lock down in België heeft een zware wissel getrokken; 90% van de klanten van Hoorens Printing moesten drukprojecten ‘on hold’ zetten. De aanslag op de cashpositie heeft ertoe geleid dat de productie is stilgelegd en betalingen van leveranciers zijn opgeschort. Voor de 90 werknemers dreigt ontslag. Hiermee is de rotatiecapaciteit in de Benelux verder afgenomen. De weggevallen capaciteit kan probleemloos worden opgevangen door concurrenten in de Benelux en ook Duitsland.

De Duitse drukkerijgroep WKS neemt de failliete drukkerij Haberbeck over. Haberbeck is gespecialiseerd in offsetdruk, digitale druk, direct mail drukwerk en fulfilment. Hiermee breidt WKS haar dienstverlening in de volle breedte van de productieketen uit. Naast het klassieke offsetdrukwerk kan WKS nu ook crossmediale oplossingen bieden met onder meer digitaal drukwerk en fulfilment. WKS is sterk gericht op de rotatiemarkt met retail- en catalogusklanten.

Uitgeverij en mediaconcern Bertelsmann had in Q1 van 2020 te maken met een terugval van de omzet (minus 2,7%). Desalniettemin verwacht men een goed resultaat voor 2020.

Afzeggingen voor Drupa 2021

De Drupa vakbeurs in Düsseldorf is verschoven naar 20-30 april 2021, maar de eerste leveranciers hebben inmiddels hun deelname al gecanceld. Printerfabrikant Xerox heeft besloten niet deel te nemen en ook machinebouwer Bobst uit Zwitserland. Bobst gaat via zijn competence center zowel bestaande als nieuwe klanten informeren over innovatieve technieken, nieuwe producten en technische oplossingen. De laatste Drupa in 2016 trok ruim 260.000 bezoekers. Na Duitsland (438) heeft China de meeste exposanten: 348.

Heidelberg schiet omlaag

Drukpersenbouwer Heidelberg (anno 1850), de grootste ter wereld, komt met een groot verlies over het laatste boekjaar, dat tot en met 31 maart 2020 loopt. De brutowinst daalde met meer dan 40%. In het laatste kwartaal liep de omzet met 17% terug. Vooral in Europa is de business sterk teruggelopen; opdrachtgevers haken als gevolg van onzekere omstandigheden en troebele vooruitzichten af. Vooruitlopend op herstel waren door Heidelberg al saneringsprogramma’s aangekondigd. Heidelberger Druckmaschinen AG neemt wel deel aan Drupa 2021.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.