Bol.com: minder dozen, meer zakken | CO2-uitstoot gaat flink omlaag

Webshop bol.com gooit het roer drastisch om. De verpakking van de naar de consument te verzenden artikelen wordt per direct veel duurzamer.

De blauwwitte bol.com doos wordt voortaan alleen nog gebruikt als het voor de bescherming van het artikel nodig is. Direct resultaat: circa 3,5 miljoen artikelen zullen dit jaar zonder deze verpakking verstuurd worden.

Verzendzak

Als alternatief wordt een verzendzak geïntroduceerd, gemaakt van 100% gerecycled plastic. Hiermee worden artikelen als handdoeken, sokken en kleding op maat ingepakt. In vergelijking met een kartonnen doos levert de verzendzak naar verwachting een CO2-reductie van 90 procent per verpakking op.

Op de verzendzak komt een tip om deze ook weer te scheiden bij het plastic afval, waardoor recycling mogelijk is.
Het gebruik van karton en opvulmateriaal wordt in de nieuwe opzet beperkt. Dit zorgt voor minder loze lucht in pakketjes, waardoor er minder transportbewegingen zijn. Bol.com heeft de ambitie om de CO2-uitstoot per pakket terug te brengen naar 0 gram in 2025.

Inpakmachines

In het fulfilment center van bol.com in Waalwijk wordt sinds 2015 gewerkt met geavanceerde inpakmachines die de verpakking precies afstemmen op het artikel. Op die manier wordt loze ruimte in pakketjes zoveel mogelijk voorkomen, met een vermindering van de CO2-uitstoot als gevolg. Inmiddels staan er zeven van deze inpakmachines, en dat aantal zal groeien naar ruim 25.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.