Bij webshops draait alles om e-fulfilment

Een goed e-fulfilment, de volledige afhandeling van orders uit webshops, is uitermate belangrijk voor de mate van het succes.

De grote spelers hadden met hun volledige e-fulfilment in eigen huis lange tijd een grote voorsprong op middelgrote en kleine webshops, maar door de inspanningen van onafhankelijke logistieke dienstverleners komt daar snel verandering in.

De grote strijd van webshops is naast de prijs en kwaliteit, de levertijd. Dit het liefst nog op dezelfde dag (same day delivery). De meeste van de ruim 20 onafhankelijke e-fulfilment bedrijven in Nederland bieden allround diensten aan, maar er zijn er ook die zich hebben gespecialiseerd in niches als meubelen en food.

Retourneren

Belangrijk is het verwerken van retouren en reparatieservice. Circa negen bedrijven in Nederland en België bieden bijvoorbeeld retour gekomen artikelen tegen gereduceerde prijzen aan op Marktplaats of veilingsites. Vrijwel alle e-fulfilment bedrijven bieden Value Added Services aan, van orderafhandeling tot assemblage, kwaliteitscontrole, herverpakken en productfotografie.

Vooruit kijken

De Shopping Tomorrow Expertgroep Innovatie & E-Fulfilment van kennisinstituut TKI Dinalog heeft geprobeerd vijf jaar vooruit te kijken. Voor het vervoer op korte afstand wordt een flinke verschuiving verwacht. De experts verwachten dat in 2022 een kwart van de bestelbussen reclame-bedrukking van een specifieke webwinkel zal hebben. Daarnaast zullen we de fietskoerier vaker in het straatbeeld zien en nemen crowd-sourced methodes in populariteit toe.

Weinig toekomst wordt op korte termijn gezien voor het afleveren met drones en delivery robots. De experts zijn ervan overtuigd dat de consument het pakket nog steeds zo dicht mogelijk bij de voordeur wil ontvangen. De experts zien twee doelgroepen ontstaan, de klant die een snelle levering wil en de klant die de keus wil hebben waar en wanneer het pakket bezorgd gaat worden.

Naar nieuwsoverzicht