PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

Aldi stopt met verkoop plastic tasjes

Aldi stopt in Nederland in 2018 met de verkoop van plastic tasjes voor de boodschappen. Het betekent een aderlating voor de Duitse supermarktketen omdat de winstmarge op een tasje van 25 cent circa 50 procent is.

Aldi wil de trend zetten als het om duurzaamheid gaat en biedt shoppers als alternatief tegen betaling een tas aan die voor 80 procent uit gerecycled materiaal bestaat. Deze nieuwe boodschappentas (zie foto), groter en steviger dan het eenmalige draagtasje, wordt vanaf 2018 gefaseerd ingevoerd. Een eenmalige papieren tas is in de ogen van Aldi geen goed alternatief vanwege het hoge energie- en waterverbruik bij de productie en de geringe levensduur.
Om klanten in de overgangsfase te stimuleren een milieuvriendelijke herbruikbare tas mee te nemen, verhoogt Aldi de prijs van het eenmalige boodschappentasje. De meeropbrengst van deze prijsverhoging komt volgens de supermarkt volledig ten goede aan duurzaamheidsprojecten.

Jaarlijks worden circa 360 miljoen plastic tasjes in Nederland verkocht. In 2016 werd een verbod op het gratis tasje ingevoerd, waardoor het aantal weggegooide plastic tasjes per persoon daalde van 170 naar 50.

Uit een onderzoek dat eerder dit jaar in opdracht van voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu werd uitgevoerd, blijkt dat consumenten hun gedrag aanpassen. Er gaan 71 procent minder plastic tasjes over de toonbank nu de consument ervoor moet betalen. Uit een landelijke inventarisatie van Rijkswaterstaat blijkt dat sinds het verbod al 40 procent minder plastic tasjes als zwerfafval eindigt.

Food-retailers zoals bakkers en slagers, maar ook markthandelaren, zien dat zes op de tien klanten nu een eigen tas meenemen. Bij warenhuizen komt dit uit op ongeveer 40 procent. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat drie op de tien winkeliers een gratis papieren tas aanbieden ter vervanging van de plastic tas. Als voornaamste reden hiervoor geven ze dat zij het klantvriendelijker vinden dan geld vragen voor een plastic variant.

Naar nieuwsoverzicht