ADAC en ANWB grijpen in bij bladen

De Allgemeine Deutsche Automobil-Club (ADAC) gaat de oplage én het aantal uitgaven van Motorwelt drastisch reduceren. Meer en meer wordt ingezet op een online strategie.

Het blad verschijnt dit jaar nog tien keer in een oplage van circa 13 miljoen stuks. Daarna gaat de oplage terug naar circa 5 miljoen exemplaren en verschijnt het blad nog maar vier keer per jaar.

De gehele productie van Motorwelt wil de ADAC in 2020 aan een derde partij uitbesteden. Ook zal Motorwelt niet meer automatisch gratis per post worden verzonden, daar moeten abonnees extra voor gaan betalen, of het blad gratis ophalen bij een verdeelpunt. Al met al een enorme ingreep, die vergaande consequenties heeft voor het drukkerslandschap in Duitsland. (zie bovenstaand artikel over Bertelsmann)

Waterkampioen stopt

De ANWB stopt na 92 jaar met De Waterkampioen. Het aprilnummer was de laatste uitgave.
De oplage was sterk gedaald, tot iets meer dan 19.000, en stond niet meer in verhouding tot de overheadkosten. Zes jaar geleden ging de frequentie van De Waterkampioen al terug van veertiendaags naar maandelijks.

Twee redactieleden van De Waterkampioen willen een nieuw maandblad opzetten, onder de titel ‘Deining Magazine’. Voorwaarde is wel dat zich voor begin mei 7.000 abonnees melden. Het bladenportfolio van de ANWB bestaat nu nog uit de maandbladen De Kampioen (oplage circa 3,4 miljoen) en de Kampeer en Caravan Kampioen (circa 50.000), plus een vijftal specials.

Naar nieuwsoverzicht
PCMscanTM: gratis waardevol advies

Meer efficiency en lagere kosten in uw print-, presentatie- of verpakkingsketen? Met de PCMscanTM bekijken wij de financiële en duurzame besparingsmogelijkheden. Vraag hier de PCMscanTM aan en wij bellen u voor een vrijblijvende afspraak waarna wij de scan zullen uitvoeren.