Oudpapier hoopt zich op

De Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI) heeft de Nederlandse handelsdelegatie, die tot 13 april in China is, gevraagd om te bepleiten dat de Chinese markt weer wordt geopend voor hoogwaardig brongescheiden oudpapier en karton.

China heeft op 1 maart strenge regels ingevoerd voor de import van oudpapier en karton. Een partij mag maximaal 0,5 procent vervuiling bevatten. De Europese norm (EN643) ligt op 1,5 procent. In Nederland wordt jaarlijks circa 2,45 miljoen ton oudpapier ingezameld.

China importeert jaarlijks 28 miljoen ton oud papier per jaar, waardoor de maatregel wereldwijd consequenties heeft. In traditionele exportlanden hoopt het oude papier zich op. Vanuit Europa ging tot voor kort 9 miljoen ton naar China, dat door de enorme groei van de industrie karton en oud papier importeerde met een veel hogere vervuilingsgraad. Bovendien was het transport naar China goedkoop omdat er een enorme onbalans is in het containervervoer.

In Europa werd tot voor kort jaarlijks 8 miljoen ton meer oud papier ingezameld dan de behoefte van de Europese papierproducenten.

Ga terug